Puolan presidentin Andrzej Dudan valinta jatkokaudelle ei olekaan välttämättä niin itsestään selvää kuin miltä vielä muutama viikko sitten näytti.
Dudan kannatus on uusimmissa gallupeissa pudonnut alle 40 prosentin, kun hänen suosionsa oli vielä toukokuun alussa yli 50 prosentin. Tällä viikolla julkaistuissa kahdessa riippumattomassa kannatusmittauksessa Dudaa kannatti 35 ja 39 prosenttia vastaajista.
Vaalien ratkeaminen suoraan ensimmäisellä kierroksella alkaa näyttää epätodennäköiseltä. Yli 50 prosentin ääniosuus merkitsisi sitä, ettei toista kierrosta tarvita.
Pääoppositiopuolue kansalaisfoorumin ehdokkaan Rafal Trzaskowskin kannatus puolestaan on noussut uusimmissa kyselyissä 18–21 prosenttiin. Sitoutumattoman keskustalaisen ehdokkaan Szymon Holownian kannatus oli 15–19 prosentissa.
Kansalaisfoorumi vaihtoi Varsovan pormestarin Trzaskowskin ehdokkaakseen viime viikolla. Siihen asti ehdokkaana ollut Malgorzata Kidawa-Blonska luopui ehdokkuudestaan. Hänen kannatuksensa oli toukokuun alussa alle 10 prosentissa.
Vaalien siirtämisestä väännettiin
Presidentinvaalit oli tarkoitus järjestää 10. toukokuuta, mutta niitä jouduttiin siirtämään koronaviruksen takia. Vaalien lykkäämisestä syntyi maassa poliittinen soppa.
Duda ponnisti presidentiksi Puolassa valtaa pitävän Laki ja Oikeus -puolueen (PiS) riveistä, ja konservatiivinen valtapuolue olisi halunnut pitää vaalit koronakriisin keskelläkin postiäänestyksenä.
Opposition hallitsema senaatti ei kuitenkaan tähän suostunut, ja myös EU kritisoi suunnitelmaa.
Postiäänestykseen tarvittavia lipukkeita ei olisi ehditty toimittaa kaikille äänestäjille ajoissa.
Hallitus ja oppositio eivät onnistuneet sopimaan sen paremmin vaalien lykkäämisestä kuin perumisestakaan perustuslain vaatimalla tavalla. Lopulta vaalipäivä tuli ja meni ilman äänestyksiä, ja Puolan vaaliviranomaiset mitätöivät vaalit jälkeenpäin.
Uutta vaalipäivää ei ole vahvistettu, mutta sekä PiS:n että opposition edustajien mukaan vaalit saatetaan pitää 28. kesäkuuta. Dudan virkakausi päättyy 6. elokuuta.
Koronakriisin arveltiin hyödyttäneen istuvan presidentin Dudan kannatusta kevään aikana. Kuten monessa muussa maassa, Puolassakin hallitus on saanut rutkasti näkyvyyttä kriisin hoidon ansiosta.
Kriisin edetessä ja pandemian talousvaikutusten tullessa ilmi tilanne voi kuitenkin kääntyä päälaelleen.