Puolueet kertovat lisääntyneestä vaalihäirinnästä: "Voisitko kaataa jotain syövyttävää happoa kurkkuusi ja sen jälkeen hypätä junan alle?"

Vaalit pääkuva
Julkaistu 25.03.2019 15:26
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Vihreiden mukaan härinnästä kantautuu koko ajan esimerkkejä vaalikentiltä, eriasteisesta aggressiivisesta tai uhkaavasta käytöksestä.

– Aivan erityinen tapaus on ollut Turussa, jossa uusnatsit ovat viikko sitten viikonloppuna muun muassa videokuvanneet vaalityötä tekeviä puolueita, julistaneet kansallissosialistista ideologiaa, lähteneet seuraamaan vihreää poliitikkoa ja jakaneet puolueiden logoja väärin käyttävää propagandamateriaalia puolueiden eduskuntavaalikampanjoinnin tuntumassa, kertoo vihreiden Lasse Miettinen.

– Paikan päältä saatujen viestien mukaan poliisi ei myöskään vaikuttanut suhtautuvan vakavasti väkivaltaiseksi tiedetyn ääriliikkeen uhkaavaan läsnäoloon vaalityötä tekevien puolueiden läheisyydessä, Miettinen jatkaa.

"Yhdenvertaisuudesta puhuminen altistaa aggressioille"

Ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleissa olevan feministisen puolueen mukaan häirintä on "systemaattista ja laajaa".

– Puolue puhuu voimakkaasti muun muassa yhdenvertaisuuden puolesta, ja se näyttää olevan asia, joka, valitettavasti, altistaa tämän hetken keskusteluilmapiirissä ehdokkaan hyvin aggressiivisellekin häirinnälle selvässä vaientamistarkoituksessa, sanoo feministisen puolueen Helsingin osaston puheenjohtaja Brigantia Törnqvist.

Törnqvistin mielestä viestit ovat jatkuvasti törkeämpiä.

– Esimerkiksi puheenjohtaja Katju Arolle on laitettu Facebook Messengerin kautta, että: "Voisitko kaataa jotain syövyttävää happoa kurkkuusi ja sen jälkeen hypätä junan alle?" ja sen jälkeen lähettäjä on blokannut Aron, jotta profiili säilyy anonyyminä. Häirintä on myös laajempaa, kun tietyt tahot masinoivat seuraajiaan maalittamaan puoluetta ja sen jäseniä.

Hiljaiseksi pelottelua

Vihreiden mukaan erityisesti naisiin ja maahanmuuttajiin liittyvä häirintä on kasvanut niin vaaleissa kuin vaalien välillä. Tarkoituksena on vaientaa tietyt ihmiset ja tietyt aiheet, feminismi, maahanmuutto, ihmisoikeuskysymykset ja yhdenvertaisuus, Miettinen kertoo.

–  Näistä aiheista kirjoittavat ja puhuvat joutuvat toistuvasti varautumaan hyvin aggressiiviseen häirintään ja uhkailuun, joiden pyrkimys on selvästi on tukahduttaa tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia puolustavat puheenvuorot ja pelotella yhteiskunnalliset toimijat hiljaisiksi, arvioi Miettinen. 

Perussuomalaiset kokee, että häirintä on muuttunut vakavammaksi.

– Ennen on keskitytty lähinnä solvaamaan sosiaalisessa mediassa ja lähempänä vaaleja rikkomaan tienvarsimainoksia yms. Näissä vaaleissa on ikävä kyllä jo merkkejä vakavammista, ehdokkaisiin kasvokkain suoritettuihin uhkauksiin, kertoo ps-puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

– Vakavin on toritapahtumassa tapahtunut välikohtaus, josta on rikosilmoitus tehty. Siinä ehdokkaaseen pyrittiin käymään käsiksi ja uhattiin henkeä. Vaalimainontaa on rikottu tai muuten sabotoitu poikkeuksellisen paljon ajankohtaan nähden, sanoo Slunga-Poutsalo.

"Kehotamme kampanjoimaan aina vähintään kaksin"

Vasemmistoliitossa arvioidaan häiriköinnin olevan aiempaa yleisempää.

– Tilaisuuksiin ollaan tultu häiriköimään, somessa pyritään hiljentämään ehdokkaita, puolueen tunnuksia on otettu käyttöön, vaalimainoksia on tuhottu, luettelee puoluesihteeri Joonas Leppänen.

Sininen tulevaisuus -puolueen sihteeri Matti Torvinen kokee puolueen ehdokkaiden olevan "jatkuvan häirinnän kohde".

– Erityisesti julkisesti tunnettuja ehdokkaita vastaan hyökätään hyvin likaisilla menetelmillä. 

Vihreistä kerrotaan, että he on neuvotelleet turvallisuuskysymyksistä useaan otteeseen suojelupoliisin kanssa. Lisäksi puolue on antanut ehdokkaille turvallisuusohjeita häirintätilanteiden varalle.

– Kehotamme kampanjoimaan aina vähintään kaksin.

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit