Puolustusministeri Antti Kaikkonen keskusteli Yhdysvaltain kollegansa kanssa – huoli on herännyt Ukrainasta: "Emme halua nähdä uusia sotatoimia"

3:30imgVideolla Kaikkonen kertoo myös, millaista keskustelua käytiin Suomen hävittäjähankkeesta ja miten hankkeen tarjouskilpailu etenee.
Julkaistu 07.04.2021 20:44

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) keskusteli tänä iltana puhelimessa Yhdysvaltojen puolustusministerin Lloyd Austinin kanssa. Kaikkonen kertoo MTV Uutisille, että Ukrainan tilanne herättää huolta sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

Puhelinkeskustelu kollegan kanssa oli toivottavaa.

– Yhdysvalloissa on uusi hallinto ja oli hyvä että saatiin keskustella myös puolustuksen kysymyksistä heti tässä alkuvaiheessa kollega Austinin kanssa, kertoo Kaikkonen.

– Meillä on hyvä puolustusyhteistyö Yhdysvaltain kanssa ja meillä on molemminpuolinen tahto jatkaa sitä. Jatkamme niillä raiteilla, millä tässä viime vuodet on oltu. 

"Ukrainassa on iso huoli"

Myös Ukrainan tilanne nousi esille keskustelussa. 

– Se huolettaa sekä Yhdysvaltain päässä että täällä Euroopassa. Venäjä on lisännyt joukkojaan Ukrainan tuntumassa ja Ukrainassa on iso huoli siitä, millaisia seurauksia sillä voi olla. Tästä kävimme jonkin verran keskustelua. 

Kaikkonen muistuttaa, että Ukrainan tilanne on jo entuudestaan vaikea. 

– Emme todellakaan halua nähdä mitään eskalaatiota, eikä uusia sotatoimia. On tärkeää, että tulitauko tuolla alueella saadaan pidettyä. 

– Austin kertoi äskeisestä puhelinkeskustelustaan Ukrainan puolustusministerin kanssa. Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on keskustellut Ukrainan presidentin kanssa. Yhdysvallat on jo osoittanut vahvaa poliittista tukea Ukrainalle aivan viime aikoinakin. 

Kaikkonen huomauttaa, että halukkuutta on myös kollegan tapaamiseen kasvokkain koronatilanteen hellitettyä. 

– Tähän palataan toivottavasti varsin pian lähitulevaisuudessa. 

Suomen itänaapurikaan ei jäänyt keskustelussa huomiotta. 

– Kyllä Yhdysvaltoja ja länttä yleensäkin kiinnostaa se, miten Suomi näkee Venäjän tilanteen ja kehityksen. Meillä on hyvä osaaminen ja kokemus itänaapurista. Jonkin verran tästäkin keskustelua käytiin. 

Lue myös: Ukrainan presidentti haluaa maansa nopeasti Natoon antaakseen viestin Venäjälle – Venäjän mielestä se vain pahentaisi Itä-Ukrainan kriisiä

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat