Puolustusministeri Häkkänen kommentoi MTV:lle mahdollisia rauhanneuvotteluja: "Vaikea nähdä, että Putin..."

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo, että rauhanneuvottelut ja sen mahdollinen paikka ovat "aika monen spekulaation päässä".

– Rauhanneuvottelujen lähtökohta on tietysti se, että se on Ukrainalle tulee oikeudenmukainen rauha. Molempien osapuolten pitää sitten tyytyä siihen, että (mahdollisten rauhanneuvottelujen) paikka on uskottava heille. 

Häkkänen sanoo, että Suomi on nyt Nato-maa ja selvästi Ukrainan tukija. 

– Suomi on tavallaan puolensa valinnut. Me olemme Natossa selvästi sotilaallisesti liittouduttu ja nimenomaan Venäjän sotilaallista uhkaa vastaan. 

– On ehkä vaikea nähdä, että (Venäjän presidentti Vladimir) Putin yhtäkkiä ajattelisi, että jossain Nato-maassa voisi järjestää jonkun rauhankonferenssin, puolustusministeri Antti Häkkänen kommentoi MTV Uutisille.

Brittilehti Times uutisoi eilen torstaina ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) kommenteista, että Suomella ei ole nykytilanteessa aikeita isännöidä uutta tapaamista Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentiksi uudelleen pyrkivän Donald Trumpin välillä.

"Viestejä on maailma pullollaan"

Häkkänen ei kommentoi "yksittäistä haastattelua", mutta sanoo, että lännen tulee pitää fokus nyt Ukrainan tukemisessa, mutta jos ukrainalaiset haluavat rauhankonferenssia, lännen on oltava valmis jotenkin asiaa edistämään.

– Tämä on kilpajuoksu nyt, kun Venäjä nostaa omaa sotateollisuuttaan ylös ja tiivistää suhteitaan Kiinan, Iranin ja monien muiden kanssa. Lännen pitää nyt kyetä toimimaan nopeammin, jotta Ukraina menestyy tässä, Häkkänen sanoo.

Häkkänen ei kommentoi suoraan sitä, että miten huolestuttavaa on, että Yhdysvaltojen mahdollinen tuleva presidentti Donald Trump viestii rauhanneuvotteluista tässä tilanteessa.

– Viestejä on paljon maailma pullollaan. Se, mihin läntinen yhteisö kokonaisuutena päätyy tässä tuessa, on sitten ihan toinen kysymys. 

– Tällä hetkellä ei ole mitään epäselvää siitä, että myös USA:ssa on vahva Ukrainan tuki molemmissa puolueissa, ja Euroopan pitää kantaa vielä suurempi vastuu tästä Ukrainan tuesta. Se on menossa oikeaan suuntaan, Häkkänen sanoo.

Puolustusministeri myös toteaa, että perinteisesti politiikassa ja erityisesti Yhdysvaltain politiikassa sananvaihto on kovaa, mutta se, mikä on konkretian taso, on eri asia.

– Ottaisin aika rauhassa vielä tässä vaiheessa, Häkkänen kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat