Avataanko itäraja syksyllä? Häkkänen: "Riippuu puhtaasti Venäjän toimista"

Itärajan tilannetta seurataan päivittäin.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok) ei suoraan kommentoi, onko mahdollista, että itäraja tai jokin rajanylityspaikoista itärajalla avattaisiin syksyn aikana.

Hän kertoo MTV Uutisille, että tilannetta käydään läpi päivittäin.

– Tietysti turvallisuudesta vastaavat ministerit, sisäministeri ja puolustusministeri päivittäin seuraavat tilannetta. Sitten tuodaan päätöksentekoon asioita, jos niille on aihetta. Raja-asia on sisäministerin vetovastuulla oleva asia. Teemme tiivistä yhteistyötä, Häkkänen sanoo.

Häkkänen toteaa, että Venäjä on se, jonka toimista rajan mahdollinen avaaminen on kiinni.

– Venäjä on tässä se, joka on ollut aggressiivinen Ukrainaa kohtaan. Venäjä on toiminut aggressiivisesti läntisiä maita kohtaan ja myös siirtolaiskriisin osalta Venäjä on se, joka on asian käynnistänyt ja voi sen lopettaa, Häkkänen sanoo. 

Häkkäsen mukaan olisi myös tärkeää, että kansainvälisessä sopimuskehikossa tunnistettaisiin tilanteet, joissa autoritaariset maat pyrkivät horjuttamaan demokraattisia maita kaikin mahdollisin keinoin. Se heikentää kansainvälisten sopimusten tuomia oikeuksia tavallisille ihmisille.

Heinäkuussa hyväksytty niin sanottu käännytyslaki sallii maahanpääsyn estämisen ilman oikeutta turvapaikanhakuun esimerkiksi tilanteessa, jossa Venäjä käyttää mahdollisia turvapaikanhakijoita Suomen painostamiseen. 

Rajan ylittäneet käännytetään tällöin pois Suomesta.

Poikkeuslakia voidaan soveltaa kuukausi kerrallaan. Lain käyttöönotto on korkean kynnyksen takana.

"Kaikki mikä räsähtää, ei ole välttämättä Venäjän järjestämää"

Kesän mittaan Suomessa on raportoitu useista häiriöistä esimerkiksi vesi- ja tietoliikenneinfraan. Miten näihin pitäisi suhtautua?

Puolustusministeri Häkkänen toteaa, että Suomessa varautuminen on hyvä ja täällä seurataan tarkkaan mitä Venäjä tekee niin Suomessa, Suomen lähialueilla, Euroopassa kuin kybermaailmassakin.

Se, onko jokainen tapahtuma aina Venäjän järjestämä tai tekemä, siinä kannustan malttiin. Kaikki mikä räsähtää, ei välttämättä ole Venäjän järjestämää, Häkkänen sanoo.

Häkkänen sanoo, että "vaikka jos joku piuha katkeaisi", Suomi ei siitä horju.

 – Suomalainen yhteiskunnan malli on tehty niin kestäväksi, että Suomi ei horju siitä yhtään mihinkään. Se on pientä kiusantekoa. Tiedämme kyllä hyvin tarkkaan, mitä Venäjä touhuaa eli näistä kyllä jää kiinni, Häkkänen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat