Puolustusvoimille hankitaan laitteita gps-häirintää vastaan

Ranskalaisyhtiöltä ostetaan laitteita, joilla oman sijainnin voi paikantaa gps-riippumattomasti.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) on valtuuttanut Puolustusvoimat allekirjoittamaan inertiapaikannuslaitteita koskevan puitesopimuksen, kertoo puolustusministeriö.

– Hankinnalla kehitetään kaikkien puolustushaarojen kykyä gnss-riippumattoman paikkatiedon ylläpitämiseksi sekä asejärjestelmien tarkan suunnan määrittämiseksi, Häkkänen sanoo tiedotteessa.

Kirjainlyhenteellä gnss viitataan maailmanlaajuisiin satelliittipaikannusjärjestelmiin. Niistä tunnetuin ja yleisimmin käytetty on Yhdysvaltojen kehittämä gps-järjestelmä.

Erityisasiantuntija Frans Peltonen puolustusministeriöstä kertoo STT:lle, että inertiapaikannuslaitteilla pystytään paikantamaan oma sijainti gps-riippumattomasti ja käyttämään asejärjestelmiä gps-häirinnästä huolimatta.

Puitesopimus koskee inertiapaikannuslaitteiden hankintoja vuosina 2024–2031. Laitteet toimittaa ranskalainen Safran Electronics & Defence.

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo optioineen on 48 miljoonaa euroa.

Gps-häiriöt lisääntyneet Suomenlahden alueella

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoi syyskuussa, että gps-häiriöt Suomenlahden alueella ovat lisääntyneet merkittävästi alkusyksyn aikana. Traficomin mukaan häiriöt johtuvat todennäköisesti Venäjältä tulevasta häiriöliikenteestä.

Loppukeväästä Finnair joutui keskeyttämään kuukauden ajaksi lennot Viron Tarttoon alueella esiintyneen gps-häirinnän takia. Kesän aikana on ollut myös tapauksia, joissa Finnairin lentokone ei ole pystynyt gps-häirinnän vuoksi laskeutumaan Joensuun lentokentälle.

Lisäksi satelliittipaikannuksen häirintä on aiheuttanut merkittävää haittaa Maanmittauslaitoksen vuotuisilla ilmakuvaus- ja laserkeilauslennoilla. Kuvaukset menivät tänä vuonna osin pilalle Kaakkois-Suomen alueella, Maanmittauslaitos kertoi lokakuun alussa.

Puolustusministeriön Peltosen mukaan inertiapaikannuslaitteiden hankintaa on kuitenkin valmisteltu jo pitkään.

– Tietenkin turvallisuusympäristön muutoksia seurataan aktiivisesti ja niihin vastataan, mutta tässä taustalla ovat Puolustusvoimien pitkän aikavälin tarpeet.

Lue myös:

    Uusimmat