Ranskalaisyhtiöltä ostetaan laitteita, joilla oman sijainnin voi paikantaa gps-riippumattomasti.
Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) on valtuuttanut Puolustusvoimat allekirjoittamaan inertiapaikannuslaitteita koskevan puitesopimuksen, kertoo puolustusministeriö.
– Hankinnalla kehitetään kaikkien puolustushaarojen kykyä gnss-riippumattoman paikkatiedon ylläpitämiseksi sekä asejärjestelmien tarkan suunnan määrittämiseksi, Häkkänen sanoo tiedotteessa.
Kirjainlyhenteellä gnss viitataan maailmanlaajuisiin satelliittipaikannusjärjestelmiin. Niistä tunnetuin ja yleisimmin käytetty on Yhdysvaltojen kehittämä gps-järjestelmä.
Erityisasiantuntija Frans Peltonen puolustusministeriöstä kertoo STT:lle, että inertiapaikannuslaitteilla pystytään paikantamaan oma sijainti gps-riippumattomasti ja käyttämään asejärjestelmiä gps-häirinnästä huolimatta.
Puitesopimus koskee inertiapaikannuslaitteiden hankintoja vuosina 2024–2031. Laitteet toimittaa ranskalainen Safran Electronics & Defence.
Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo optioineen on 48 miljoonaa euroa.
Gps-häiriöt lisääntyneet Suomenlahden alueella
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoi syyskuussa, että gps-häiriöt Suomenlahden alueella ovat lisääntyneet merkittävästi alkusyksyn aikana. Traficomin mukaan häiriöt johtuvat todennäköisesti Venäjältä tulevasta häiriöliikenteestä.
Loppukeväästä Finnair joutui keskeyttämään kuukauden ajaksi lennot Viron Tarttoon alueella esiintyneen gps-häirinnän takia. Kesän aikana on ollut myös tapauksia, joissa Finnairin lentokone ei ole pystynyt gps-häirinnän vuoksi laskeutumaan Joensuun lentokentälle.
Lue lisää: Finnairin lennot Tarttoon jatkuvat – näin gps-häirintään on varauduttu
Finnairin lentoon kohdistui gps-häirintää – ei päässyt laskeutumaan
Lisäksi satelliittipaikannuksen häirintä on aiheuttanut merkittävää haittaa Maanmittauslaitoksen vuotuisilla ilmakuvaus- ja laserkeilauslennoilla. Kuvaukset menivät tänä vuonna osin pilalle Kaakkois-Suomen alueella, Maanmittauslaitos kertoi lokakuun alussa.
Puolustusministeriön Peltosen mukaan inertiapaikannuslaitteiden hankintaa on kuitenkin valmisteltu jo pitkään.
– Tietenkin turvallisuusympäristön muutoksia seurataan aktiivisesti ja niihin vastataan, mutta tässä taustalla ovat Puolustusvoimien pitkän aikavälin tarpeet.