Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg ei näe tarvetta uusille varuskunnille Suomessa. Lindberg ottaa kantaa asiaan MTV:n Uutisextra-ohjelmassa.
– Tällä hetkellä suhteutettuna ikäluokan suuruuteen meillä on juuri sopiva määrä kasarmeja, ja puolustusvoimilla ei ole lähivuosina tarvetta muuttaa varuskuntarakennetta ja kasarmiverkostoa, Lindberg sanoo.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) esitti taannoin, että varuskuntaverkostoa pitäisi tihentää sen vuoksi, että Euroopan turvallisuustilanne on heikentynyt. Hän piti ongelmallisena sitä, että Suomessa on kokonaisia maakuntia ilman varuskuntaa tai joukko-osastoa.
– Tällä vaalikaudella varuskuntaverkkoon tuskin tulee muutoksia, mutta jatkossa pidän täysin mahdollisena, että joudumme korjaamaan edellisten hallitusten tässä asiassa tekemiä virheitä, Niinistö sanoi Uudenmaan maanpuolustuspäivillä elokuun lopussa.
Vuonna 2012 päätettiin osana puolustusvoimien säästöjä lakkauttaa kuusi varuskuntaa.
Hornetit korvaajat kilpailutetaan
Lindberg, entinen ilmavoimien komentaja ja Hornet-lentäjä, ottaa kantaa myös Suomen tulevaan hävittäjähankintaan. Hornetit tulevat käyttöikänsä päähän 2020-luvun lopulla ja ne on tarkoitus korvata uusilla hävittäjillä.
Kun Hornetit 1990-luvun puolivälissä hankittiin, sitä pidettiin merkittävänä turvallisuuspoliittisena askeleena lännen leiriin.
Kylmän sodan aikana Suomen piti puolueettomuuden ja Neuvostoliiton miellyttämisen nimissä hankkia koneita sekä idästä että lännestä, ja kalustona oli venäläisiä MiG-21-hävittäjiä, ruotsalaisia Drakeneita ja brittiläisiä Hawkeja, joita on käytössä edelleen.
Lindbergin mukaan amerikkalaisvalmisteisten Hornetien korvaaminen jollain toisella amerikkalaisella koneella ei ole läpihuutojuttu.
– Se tulee väkisinkin olemaan avoin kilpailutus. EU:n ja Suomen hankintalainsäädännön mukaan tämän mittakaavan ja huomattavasti pienempienkin hankintojen täytyy olla läpinäkyvä hankintaprosessi.
Puolustusministeriö alkoi kuluneella viikolla kartoittaa tulevaa hävittäjää lähettämällä kirjeen neljään eri maahan ja viidelle konevalmistalle: amerikkalaisille Lockheed Martinille ja Boeingille, ranskalaiselle Dassaultille, ruotsalaiselle Saabille ja brittiläiselle BAE Systemsille, joka edustaa Eurofighter-yhteenliittymää.
Uutisextra-ohjelma näytetään MTV3-kanavalla tänään lauantaina Seitsemän uutisten jälkeen. Varuskuntien määrän lisäksi muita keskustelun aiheita ovat muun muassa EU:n turvatakuut ja terrorismin vastainen taistelu.