Puolustusvoimat kieltäytyi Veikkausliigan avunpyynnöstä – näin mestaruuspokaali kiidätetään tarvittaessa Kuopiosta Tampereelle

Veikkausliigan mestaruustaistelu huipentuu – Tulosruutu ennakoi jättilauantain asetelmia 1:45
Veikkausliigan mestaruustaistelu huipentuu – Tulosruutu ennakoi jättilauantain asetelmia

Jalkapallon miesten Suomen mestaruuden kohtalo ratkeaa tänään. Naantalilaisen Timo Iivanan vuonna 1990 suunnittelemalle mestaruuspatsaalle voi koittaa illan hämärässä äkkilähtö Savosta Pirkanmaalle.

Sarjaa johtava Kuopion Palloseura on Suomen mestari, jos se voittaa kotikentällään HJK:n. Savossa juhlitaan myös, jos Ilves ei voita samaan aikaan Tammelassa SJK:ta. Ilves taas on mestari, jos se voittaa SJK:n ja KuPS menettää pisteitä HJK:ta vastaan. Tasapeli ei riitä KuPSille, koska Ilveksen maaliero olisi sen voittaessa parempi. 

Jos Tampereen illassa alkavat Ilves-juhlat, seremoniat käynnistyvät "normaalisti" mitalien jaoilla. Yksi juhlien niin sanotuista VIP-vieraista loistaa kuitenkin vielä siinä vaiheessa poissaolollaan.

Potentiaalisen logistisen haasteen ilmaannuttua Veikkausliiga tiedusteli Puolustusvoimien valmiutta kuskata mestaruuspatsas hävittäjällä Ilveksen juhliin. Sotaväki kieltäytyi pyynnöstä kohteliaasti.

– Jos on tarvetta, se lähtee välittömästi siirtymään (Kuopiosta Tampereelle). Meillä käynnistyy myös kello 16.30 lähetys, joka seuraa pelkästään mestaruuspatsaan seikkailua. Siinä näkyy GPS-seurannalla missä mennään, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa kertoo.

Marjamaa itse hoitaa tarvittaessa pokaalin kuljetuksen autolla Tampereelle yhdessä sarjan puheenjohtajan Kaarlo Kankkusen kanssa.

– Kun hävittäjä jäi pois laskuista, muissa vaihtoehdoissa aikaero siirtymineen ei ollut enää niin suuri. 

– Yksityisissä lentoyhtiöissä ongelmaksi muodostui kustannusten lisäksi aika. Helikopteritkaan eivät loppujen lopuksi niin kovaa kulje. Siihen on huomioitava vielä niiden laittaminen passiin ja siirtymäajat. Nyt valitulla vaihtoehdolla mestaruuspatsas on Tammelassa vielä saman vuorokauden aikana.

Jos Ilves voittaa, palkinnon on määrä saapua Marjamaan ja Kankkusen kyydillä Tammelaan arviolta kello 23.30.

– Ilves ei ole voittanut 41 vuoteen mestaruutta, joten uskotaan, että Tammela olisi lauantai-iltana sellainen paikka, ettei ihmisillä ole kiirettä pois. Tarpeen vaatiessa Ilves avaa myös ovet siten, että sinne voi tulla kuka tahansa kaupunkilainen asiaa ihmettelemään, Marjamaa tietää kertoa.

Muissa sarjoissa vastaavissa tapauksissa ovat kyseeseen tulleet myös aidosta pokaalista tehdyt kopiot. Sekin vaihtoehto käväisi pöydällä.

– Kyseessä on taiteilija Timo Iivosen tekemä mestaruuspatsas. Tarkistimme, että hänellekin olisi ollut ok, jos olisimme teettäneet siitä 3D-kopion. Mestaruuspatsas osoittautui kuitenkin sen verran isoksi, ettei siitä löytynyt tähän hetkeen sopivaa ratkaisua. Sekin vaihtoehto oli yllättävän hintava.

Kultamitaleita sen sijaan riittää valmiina molemmilla paikkakunnilla. Ylimääräisiksi jäävien kultamitalien ja mestaruuslippisten kaltaisten tekstiilien kohtalo säilyy mysteerinä.

– Mestaruuslippiksistä on paljon tarinoita, mihin niitä on milloinkin heitetty ja piilotettu. Joillakin voi olla vanhoja edelleen tallessa, eikä niitä välttämättä julkisesti esitellä, Marjamaa naurahtaa.

– Meillä on ollut niin sanottuja varamitaleita, joihin ei ole kaiverrettu vuosilukuja, mutta nyt kaikkiin on tehty kaiverrukset ja kuvionnit valmiiksi. Ylimääräiset jäävät niin sanotusti käsiin.

Mestaruuspatsas saapuisi neljällä renkaalla, mutta sen kaivertamiseen ei pelkääjän paikalla tai takapenkillä ryhdytä.

– Se menee jälkityönä. Meillä ei tällä hetkellä ole Mestarien liigan tyyliin omaa kaivertajaa.

Molemmat ottelut käynnistyvät kello 18.00.

Lue myös:

    Uusimmat