Puolustusvoimat ryhtyy testaamaan ja kokeilemaan miehittämättömiä ilma-alusjärjestelmiä eli droneja syksyllä 2021. Testaus- ja kokeilutoiminta jatkuu lähivuosien aikana suunnitelmallisesti, Puolustusvoimat tiedottaa.
Hanke liittyy maanpuolustuksen suorituskyvyn laaja-alaiseen kehittämiseen, tässä tapauksessa suojajärjestelmien parantamiseen ja joukkojen koulutukseen. Puolustusvoimat selvittää lisäksi ilma-alusjärjestelmien käyttömahdollisuuksia viranomaisyhteistyössä.
Dronetestit ja -kokeilut liittyvät myös kansainvälisen yhteistoiminnan ja yhteensopivuuden kehittämiseen. Testejä suoritetaan muun muassa amerikkalaisvalmisteisella MQ-9 Reaper -dronella.
Testeihin osallistuvat ilma-alukset eivät laskeudu Suomeen, Puolustusvoimat tarkentaa.
Testissä tehokas hyökkäysdrone
MQ-9 Reaper on maailman ensimmäinen aseistettu miehittämätön ilma-alus, jonka ensilento tehtiin vuonna 2001. Reaper on Yhdysvaltain eniten käyttämä hyökkäysdrone.
Täsmäaseilla varustettu ilma-alus on tehokas väline erityisesti liikkuvien kohteiden tiedustelussa ja niihin vaikuttamisessa, Military.com kirjoittaa. Reaper toimii pitkäkestoisesti korkeilla lentokorkeuksilla, joten hyökkäyspotentiaalin lisäksi sillä on käyttöä monissa ilmatilan tukitehtävissä.
Reaperin nopeus on noin 370 kilometriä tunnissa ja toimintasäde noin 1850 kilometriä. Ilma-alusta operoi kahden hengen miehistö.
Droneja on käytetty viime vuosina enenevissä määrin sotatoimissa, erityisesti Lähi-Idän alueella. Lennokeilla vaikutetaan käyttämällä niitä pommitukseen, ohjusten ampumiseen tai lentämällä niitä kohdetta päin.