Puolustusvoimien asessori Tuija Sundbergin mukaan ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen sanoi hänelle, ettei Lemmenjoen tapahtumista tehdä esitutkintaa. Komentajan kanta kuitenkin muuttui saman puhelun aikana.
Tieto tuli ilmi, kun Sundbergiä kuultiin Helsingin hovioikeudessa. Eskelisen saaman syytteen mukaan hän viivytteli Lemmenjoen harjoituksen tapahtumien tutkinnan aloittamisessa.
Oikeudellinen osasto oli saanut pääesikunnan tiedusteluosastolta vihiä Lemmenjoen syyskuisista tapahtumista 8. joulukuuta 2017. Osastolla vihjettä selvitettiin ja ihmeteltiin, miksei tutkintapyyntöä asiasta ollut tullut.
Viikon työn jälkeen pääesikunnan oikeudellisella osastolla oli päädytty siihen, että syytä epäillä -kynnys oli selvästi ylittynyt.
- Se oli huolestuttavaa, että ilmavoimat ei ollut tehnyt mitään, oikeudellisen osaston päällikkö Sundberg totesi.
Sundberg oli ryhtynyt tosissaan selvittämään miksei tutkintaa ollut aloitettu. Hän oli 15. joulukuuta 2017 käynyt pääesikunnan henkilöstöpäällikkö Timo Junttilan luona, joka oli vaikuttanut hyvin tyrmistyneeltä, kun oli kuullut yksityiskohtia Lemmenjoen tapahtumista.
Juttu hovioikeudessa
Ilmavoimien entiselle komentajalle Sampo Eskeliselle luettiin Helsingin hovioikeudessa syyte palvelusrikoksesta. Syyttäjä Sampsa Hakalan mukaan kenraalimajuri Eskelinen viivytteli tutkinnan aloittamista ns. Lemmenjoen surullisen kuuluisasta vapaaehtoisesta harjoituksesta.
Syyttäjä vaatii Eskeliselle sakkorangaistusta.
Viime viikolla hovioikeudessa puitiin leirin osalta Karjalan lennoston ex-komentaja Markus Päiviön syytteitä esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.
- Menin seuraavaksi puolustusvoimain komentajan luo, Sundberg kertoi oikeussalissa. – Hän oli säikähtäneen oloinen siitä millaisia epäilyjä oli saatu selville.
Eskelinen oli tuoreeltaan syyskuussa lähettänyt tilanteesta sähköpostia Junttilalle ja puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindbergille, mutta siinä ei käsitelty suoraan sitä mitä Lemmenjoella oli konkreettisesti tapahtunut.
Eskelinen kertoi aiemmin, että hän oli keskustellut Sundbergin kanssa Lemmenjoen tapahtumista 23. tai 24. lokakuuta 2017 ja jäänyt odottamaan asiassa pääesikunnan kantaa. Sundbergin mukaan tällaista keskustelua ei ole käyty.
Puhelu Eskelisen kanssa
Seuraavaksi Sundberg keskusteli ilmavoimiehen komentaja Eskelisen kanssa. Sundberg oli kertonut siitä mitä yksikössä oli saatu selville ja ihmetteli miksi tutkintapyyntöä ei ollut tullut, vaikka tapahtumista oli kulunut jo yli kaksi kuukautta.
- Hän sanoi, että oli tehnyt jo päätöksen, ettei esitutkintaa toimiteta.
Mitään kirjallista päätöstä ei ollut kuitenkaan tehty.
- Kun ryhdyin kysymään perusteluja, se kääntyi siihen ettei päätöstä ollutkaan tehty, Sundberg sanoi. – Hän sanoi, että asiaa vasta selvitellään ja pohdiskellaan. Hän pohti, että toimenpiteitä oli tehty ja viittaisi työilmapiiriin ja anteeksipyyntöön.
Sundbergin mukaan Eskelinen tarjosi sellaista tilannekuvaa, että teko olisi jollain tavalla vähäinen. – Se oli vähätelty versio mitä hän kertoi. Kunnon perusteluja en saanut.
- Hänelle tuli ehkä yllätyksenä, että olimme saaneet tiedot muualta.
Sundberg oli avannut Eskeliselle tilannetta ja ilmoitti, että tutkinta pitää käynnistää.
Tämän jälkeen Ilmavoimissa ryhdyttiin tekemään tutkintapyyntöä.
Olisiko hän tehnyt tutkintapyyntöä ilman teidän yhteydenottoanne? syyttäjä Sampsa Hakala kysyi.
- Mun mielestä ei, Sundberg vastasi.