Kim Jong-unin ei tarvinnut matkustaa kauas kotimaansa ulkopuolelle hitaiden panssarijuniensa saattueella, ja Vladimir Putinilla oli sopivasti muutenkin asiaa Venäjän Kaukoitään, kuten talousfoorumi Vladivostokissa.
Niinpä Venäjän ja Pohjois-Korean johtajat tapasivat, kaukana maailman metropoleista, Vostotshnyn avaruuskeskuksessa Amurin alueella, ei kovin kaukana Kiinan rajasta.
Se myös oli turvallinen paikka järjestää harvinainen tapaaminen kahden vähän poliittisia kavereita maailmalla omaavan miehen välillä.
Vostotshny on Venäjän uusin avaruuskeskus, ja sitä Putin mieluusti esitteli Kimille ja hänen mukanaan saapuneelle vahvalle sotilasdelegaatiolle.
Pohjois-Korean diktaattori haluaa lähettää avaruuteen omia vakoilusatelliittejaan ja tähän se tarvitsee rakettiteknologiaa. Sitä tarvitaan myös ydinasekärkiä kuljettaviin ohjuksiin.
– Venäjä on avaruus- ja ohjusvalta, siellä on Pohjois-Korean tarvitsemaa teknologiaa ja tietotaitoa, muistuttaa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jyrki Kallio. Venäjä myös sanoi olevansa valmis auttamaan Pohjois-Koreaa avaruusohjelmassaan.
5:06
Putin pohti sotilaallis-teknistä yhteistyötä
Putinin mukaan maat myös etsivät mahdollisuuksia kahdenväliseen sotilaallis-tekniseen yhteistyöhön. Mitä se olisi, jäi kirkastumatta.
Putin nimittäin totesi, että Venäjä kyllä aikoo pitää kiinni kansainvälisistä sitoumuksistaan. Se tarkoittaa YK:n turvallisuusneuvoston asettamia pakotteita Pohjois-Korean ydinaseohjelman takia. Ja juuri tähän ohjelmaan mannertenvälisine ohjuksineen Kim haluaa mahdollisimman uusinta uutta osaamista.
Yhdysvaltain mukaan Pohjois-Koreassa olisi käynyt asiantuntijoita avaruus- ja ohjusohjelman takia. Todisteita ei ole, ja jos jotain tapahtuu, se on erittäin salamyhkäistä, Kallio toteaa.
Pjongjangin ja Moskovan hyvät suhteet ulottuvat pitkälle kylmään sotaan. Putin kehuskelikin Vostotchnyssä, että Neuvostoliitto ensimmäisenä valtiona tunnusti Pohjois-Korean itsenäisyyden 1950-luvun alussa.
Vaikka Kiina on ollut Pohjois-Korean tärkein kumppani Neuvostoliiton romahdettua, ja mailla on eräänlainen YYA-sopimus, Kiina ei halua Kimin ydinaseohjelman paisuvan.
Kiina vastustaa Pohjois-Korean ydinaseohjelmaa
– Kiinan intressissä ei ole, että Pohjois-Korean ohjusohjelma etenee, ja että sen ydinasekyky kasvaa. Siinä mielessä tämä vierailu on nyt Putinilta ja Kimiltä keskisormen näyttö sekä länsimaita että Kiinaa kohtaan, Kallio sanoo.
Tätä kirjoitettaessa Kiina ei ole vielä julkisesti kommentoinut Putinin ja Kimin tapaamista.
Jos Venäjä auttaisi salaisesti Pohjois-Koreaa aseohjelmassa, se olisi maailmanlaajuinen huoli.
– Pohjois-Korea on ilmoittanut, että sillä on rakenteilla mannertenvälisiä ohjuksia ampumaan kykeneviä sukellusveneitä. Pohjois-Korealla ei ole kykyä asentaa niihin ydinkärkiä. Jos venäjä tarjoaisi tällaista osaamista, kyseessä olisi varsin laajakantoinen asia, Kallio sanoo.
Miksi Putin näyttäisi riskeeraavan, tai ainakin kepillä kokeilevan Kiina-suhdettaan?
Putin tarvitsee Pohjois-Korean ammusvarastoja
Vastaus on seitsenkirjaiminen: Ukraina.
Vastoin fantasiaansa Putin ei saanut nielaistua maata presidentti Volodymyr Zelenskyin hallintoineen, vaan on nyt kaivautunut asevoimillaan puolustusasemiin Dneprjoen itäpuolella. Länsi tukee ukrainaa yhä voimakkaimmin asein, venäläissotilaiden moraali ja aseistus jättää toivomisen varaa.
– Tämän vierailun suurin syy, miksi Putin vaivautui matkustamaan Venäjän Kaukoitään. Venäjä toivoo ja todennäköisesti saa Pohjois-Korealta apua. Pohjois-Korealla on suuri määrä (ammuksia) - Neuvostoliiton avustuksella alun perin Pohjois-Korean asevoimat on rakennettu - ja siksikin sillä on suuri määrä tykistöammuksia ja raketteja, jotka sopivat Venäjän käyttöön, Kallio toteaa.
Kimin ja Putinin välit eivät välttämättä ole niin lämpimät kuin hymistely ja ”lännen imperialismin” vastustaminen viestivät. Kun poliittisen pokerin pöytäringissä on vähän samoilla korteilla pelaavia, molemmat tarvitsevat toisiaan olosuhteiden pakottamana.
Moskovan ruoka-avulla pitkä perinne
Pohjois-Korea voi samalla pyytää Venäjältä lisää viljaa ja muuta ravintoa. Ruokaa Moskovan toverit toimittivat isoisä Kim Il-sungille runsaasti.
Pohjois-Korea sai jopa kolmanneksen viljastaan (Neuvostoliitosta), vaikka Pohjois-Korea esiintyi omavaraisena viljan suhteen, Kallio kertoo.
Viime vuosikymmenet tavalliset pohjoiskorealaiset ovat eläneet nälkävyö kireällä. Välillä maassa on raportoitu nälänhätää, sadoistakin riippuen.
Sarkastista esimakua tästä nähtiin tänään (mutta näkyivätkö kuvat Pohjois-Korean valtiontelevisiossa?), kun Putin ja Kim delegaatioineen nostelivat ystävyyden maljoja runsaiden pöydän antimien ääressä.
Ateria nautittiin ankeahkon näköisessä tilassa, Mutta mieltä varmastikin paransi se, että lautasilla oli muun muassa ankkaa, viikunasalaattia, sampea, rapudumplingeja, pihvejä, grillattuja vihanneksia ja tyrnimarjasorbettia.
Ne oli kiva huljauttaa alas venäläisin viinein. Tiedossa ei ole, oliko Kimille tarjolla hänen suosimaansa ranskalaista laatukonjakkia.
Barter-kaupassa taasen kulkenee yhteen suuntaan junalasteittain kenttäaseiden ammuksia, toiseen suuntaan vähintään avaruusosaamista ja ruokaa.