Helena Petäistön kolumni: Putin alistui kerjäläisen rooliin

AOP Putin Xi 4
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping istahtivat teelle Putinin Kiinan matkansa aikana 16. toukokuuta. Kuva otettu Pekingissä.
Julkaistu 20.05.2024 10:39(Päivitetty 20.05.2024 15:18)
Toimittajan kuva

Helena Petäistö

@PetaistoHelena

Kiinan keisarille Putin ei voi esittää Venäjän suuren imperiumin tsaaria, vaan Xi Jinpingin rinnalla hänen täytyy alistua kerjäläisen rooliin, kirjoittaa MTV Uutisten kolumnisti Helena Petäistö.

Euroopan ahdistus lisääntyi jälleen, kun Kiina ja Venäjä pitivät "rauhankokoustaan" ja tiivistivät rivejään Ukrainan suhteen loppuviikosta. Diktaattorien irvokas yhdessä pasifismia julistava viesti Pekingistä naurattaisi ellei se itkettäisi. Yhdysvaltain presidentinvaaleja odotellessa Eurooppa elää yhä tiukemmin sitä uhkaavien diktatuurien puristuksessa.

Yhdysvaltain entinen presidentti Ronald Reagan käytti aikoinaan Neuvostoliitosta kohuttua nimitystä "the evil empire", pahan valtakunta. Venäjän ja Kiinan diktaattorien loppuviikon tapaaminen pani ajattelemaan "pahan akselia", niin irvokkailta ja uskomattomilta lausunnot kuulostivat.

AOP Putin Xi 3Putin ja Xi osallistuivat konserttiin juhlistaakseen 75-vuotisia diplomaattisia suhteita Venäjän ja Kiinan välillä.

Ei paljon puuttunut, että olisi luullut kyseessä olevan rauhankonferenssin, kun vahanukelta vaikuttava pieni mies ja roteva pandakarhu suolsivat suustaan tukeaan tasa-arvolle ja oikeudenmukaisuudelle maailmassa, liitolle rauhan ja vakauden edistämiseksi, hyökkäämättömyyden periaatteelle ja poliittiselle ratkaisulle Ukrainan sodassa. Kyllä on maailma päälaellaan, kun planeetan julmimmat diktaattorit julistavat kiivaasti vastustamiaan aatteita vakavalla naamalla.

Lue myös: Putin vierailulla Kiinassa: Ukrainan sotaan tarvitaan poliittinen ratkaisu 

Varjoteatterin kulisseissa kuhisee 

Sillä samaan aikaan Venäjä vain kiihdyttää sotatoimiaan Ukrainassa, kun Yhdysvaltain asetoimitusten viivästyminen antaa sille siihen aivan liian hyvän sauman. Viimeisten tietojen mukaan aseet eivät saavu Ukrainaan ennen heinäkuun puoliväliä! Voi vain kuvitella, ettei Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkeninkään viimeisin visiitti Kiovassa, vahva vakuuttelu Yhdysvaltain tuesta eikä kitaran rämpyttely paikallisessa baarissa juuri lämmittäneet ukrainalaisia.

Kauhistuttaa ajatella, miten paljon ihmishenkiä ja aluetta Ukraina heinäkuuhun mennessä menettää sekä se, kaatuuko Harkova. Venäjän johdolle ei sillä ole väliä, että sen omia miehiä kaatuu tuhat viikossa, kun viimeisimmän viikon aikana se on onnistunut valloittamaan melkein 300 neliökilometriä Ukrainassa.

Tämän kaiken mahdollistaa juuri Kiinan aktiivinen tuki kulisseissa. Aivan kuin ikivanha kiinalainen taidemuoto, varjoteatteri, olisi taas herännyt henkiin Pekingissä. Nyt näytelmän molemmat päähenkilöt puhuttelevat taas toisiaan tovereina. Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, ja Kiinan ansiosta Venäjä on kestänyt rankimmatkin länsimaiden sille kohdistamat pakotteet.

Kiinan kukkarosta tukea sotakassaan

Kun Eurooppa lopetti kaasu- ja öljyostot Venäjältä, otti Kiina nopeasti Venäjän suurimman energia-asiakkaan paikan. Kiinan ostojen arvo on tuplaantunut parissa vuodessa. Nyt 90 prosenttia Venäjän käymästä ulkomaankaupasta on yuankauppaa, kun asemaansa hyväksi käyttävä jättinaapuri saa energiaa pilkkahintaan. Viime vuonna Venäjän sotakassaan kilahti Kiinasta 240 miljardin dollarin edestä naapurin valuuttaa. Tiettävästi jenejä löytyy Venäjän keskuspankista 80 miljardin dollarin arvosta.

Kiinasta on myös tullut Venäjän perusteollisuuden suurin tukija. Esimerkiksi huipputavoiteltu raaka-aine, kupari, kiertää kaikki sanktiot, kun se muunnetaan ensin romukupariksi. Aina Krimin valloituksesta lähtien Venäjä on saanut muun muassa ohjusten ja droonien varaosia Kiinasta. Näin Venäjä kykenee kiertämään pakotteita, ja Kiina, joka varustautuu sotilaallisesti valtaamaan Taiwanin, saa samalla sitä varten arvokasta kokemusta Ukrainan kustannuksella.

Lue myös: Putin vierailullaan: "Venäjä valmis toimimaan käyttövoimana Kiinan taloudelle"

Näytelmän lavastukseen kuuluivat Kansan Suuren Palatsin eteen hitaasti lipuneet mustat limusiinit, raikuvat fanfaarit ja loistelias gaala "vanhalle, 75 vuotta kestäneelle ystävyydelle", jopa "rajattomalle ystävyydelle" näytelmän käsikirjoituksen mukaan. Vuosisatojen vastakkainasettelun sijasta nyt osoitetaan ulospäin läheisyyttä ja vakuutetaan molemminpuolista tukea toisen "olennaisille eduille". 

AOP Putin ja Xi 5STELLA Pictures

Kun Xi Jinping peräänkuuluttaa Aasian mantereen yhtenäisyyttä, tuomitsee Vladimir Putin Aasian ja Tyynenmeren alueen sotilasliitot, joilla hän tarkoittaa Australian, Yhdysvaltain ja Britannian solmimaa Aukusia. Kymmenen päivää aiemmin oli Jinping tuominnut Naton Belgradissa, Serbiassa ensimmäisellä Euroopan vierailullaan koronapandemian jälkeen.

Vain kymmenen päivää sen jälkeen, kun Xi Jingping oli esittänyt Pariisissa suurta rauhantekijää, Pekingin suuren show’n yhteinen julkilausuma pyrki ennen kaikkea näyttämään täyttä yhteisymmärrystä Kiinan ja Venäjän välillä Ukrainan sodan suhteen. Vaikka Kiina esittää yhä päällisin puolin puolueetonta, Pekingin tapaamisessa Kiinalta löytyi ymmärrystä Venäjän väittämälle hirveälle pelolle joutua Naton ympäröimäksi. Putinille myös esiteltiin Kiinan lentokoneteknologiaan erikoistunut Teknologinen instituutti vastauksena toverin halulle syventää puolustusyhteistyötä. Kiina siis koettelee kaiken aikaa Yhdysvaltain sille asettamaa rajaa, "punaista linjaa", suoran aseavun suhteen.

2:17imgVideolla tiivistetysti Putinin kaksipäiväinen Kiinan matka.

Putin, ole varovainen ydinaseen kanssa

Mutta toisaalta Kiinan keisarilla on puolestaan nyt vara esittää rajansa Venäjän tsaarille, joka on täysin riippuvainen Pekingin tahdosta. Jinping kehottikin Putinia varovaisuuteen ydinaseen kanssa: "Kiina pelkää sotilaallista seikkailua, joka kylvää epävakautta," hän muotoili. Kiina ei suin surminkaan halua joutua Yhdysvaltain pakotteiden kohteeksi, ja siksi se siis varoo antamasta suoraa sotilaallista tukea Venäjälle. Varovaisuutta osoittaa myös se seikka, että tiettävästi kiinalaispankkeja on sulkenut venäläisten tilejä aivan viime viikkoina.

Näytelmän päähenkilöt puhuivat Pekingissä ylevästi "rajattomasta ystävyydestä", mutta kaikella on kyllä rajansa. Kiinan kommunistinen puolue asettaa käytännössä ystävyydelle rajoituksensa, mikä tarkoittaa Kiinan etujen ehdotonta etusijaa maailmannäyttämöllä.

Lue myös: Putin ja Xi kertoivat ydinsodasta yhdellä lauseella

Kahden diktaattorin "pahan akseli"

Mutta ei näytelmä mitään pelkkää tekopeliä ole, vaan kahden täysin häikäilemättömän diktaattorin päämääränä todellakin näyttää olevan planeetan uuden painopisteen muodostaminen uuden "pahan akselin" ympärille. Akselin ympärillä pyörivälle kiertoradalle pyritään saamaan mahdollisimman useita niin sanottuja nousevien talouksien Brics-maita.

AOP Putin Xi (1)

Tähän uuteen maailmanjärjestykseen siirtymiseen houkutellaan maita sillä, että päinvastoin kuin länsimaat, eivät Kiina eikä Venäjä vaadi mitään niistä arvoista, joista ne puhuivat ylevästi Pekingissä. Ne eivät siis vaadi maan poliittiselta järjestelmältä mitään demokratian tapaistakaan, päinvastoin, lännen demokratiat ovat molemmille punainen vaate.

Jos tästä maailman mannerlaattoja liikuttavasta vakavasta tilanteesta haluaa löytää jotakin huvittavaa, niin ehkä se, että Kiinan keisarille Putin ei voi esittää Venäjän suuren imperiumin tsaaria, vaan Xi Jinpingin rinnalla hänen täytyy alistua kerjäläisen rooliin. Mutta ikävä kyllä Euroopan ahdistusta sekään seikka ei helpota, sillä kyseessä on molempien diktaattorien yhteinen ideologinen taistelu lännen demokratioita vastaan.

Päivitys kello 15.18: Korjattu Kiinan rahayksikkö jenistä yuaniksi.

Lue myös: Putin ylistää Kiinan Xi:tä: "Rakas ystävä"

Putinin tuoliruletti on ansa – länttä viety "kuin pässiä narussa"

Tuoreimmat aiheesta

Kolumni