Kuvernööri: Tilanne Lysytshanskissa on äärimmäisen vaikea – MTV seuraa sotaa

AOP Severodonetsk
Julkaistu 30.06.2022 05:46(Päivitetty 30.06.2022 23:04)

MTV UUTISET

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa.

  • Putin kiistää Venäjän olleen Ukrainan Krementshukin ostoskeskusiskun takana
  • Zelenskyi: Valvontakameran tallentaman video todistaa iskun tahallisuuden
  • Amnestyn mukaan ohjusisku teatteriin Mariupolissa maaliskuussa on sotarikos
  • Syyria on tunnustanut Itä-Ukrainan separatistialeet itsenäisksi
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Putin: Venäjälle ei ole ongelma, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät sotilasliitto Natoon, mutta vastatoimia on luvassa 
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.00: Satelliittikuvat näyttävät: Venäjän joukot ovat poistuneet Käärmesaarelta

Maxar Technologiesin julkaisemissa kuvissa näkyy, että Käärmesaarella ei ole enää Venäjän armeijan joukkoja. Kuvissa näkyy myös useita ajoneuvoja ja rakennuksia tuhoutuneena Käärmesaaren pohjoisosassa. 

20.33: Kuvernööri: Tilanne Lysytshanskissa äärimmäisen vaikea

Tilanne Itä-Ukrainan Lysytshanskin kaupungissa on äärimmäisen vaikea, sanoi Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai torstaina. Hänen mukaansa Venäjän taukoamaton tykistötuli tekee siviilien evakuoinnin kaupungista mahdottomaksi.

Haidai sanoi Telegramissa julkaistulla videolla, että Venäjän armeija sekä lähestyy että tulittaa Lysytshanskia eri suunnista.

Kuvernöörin mukaan Venäjän joukot ovat edelleen kaupungin laitamilla, missä ei tällä hetkellä käydä katutaisteluita.

16.56: Lavrov: Uusi rautaesirippu on laskeutumassa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että uusi "rautaesirippu" on laskeutumassa Venäjän ja lännen välille sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Lavrovin mukaan rautaesirippu on jo laskeutumassa ja prosessi on alkanut.

Rautaesirippu oli länsivaltojen käyttämä nimitys rajalle, joka jakoi Euroopan kahteen osaan. Neuvostoliitto johti itäblokkia ja Yhdysvallat länttä.

Euroopan kahtiajako kesti toisesta maailmansodasta kylmän sodan loppuun. Kylmän sodan katsotaan päättyneen joulukuussa 1991, jolloin Neuvostoliitto hajosi.

16.08: "Käärmesaaren menetys nöyryyttävä tappio"

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri on ottanut kantaa Käärmesaaren tilanteeseen Twitterissä.

Hän sanoo, että kyseessä on nöyryyttävä tappio Venäjälle.

– Maa ilman laivastoa jatkaa merellisiä voittojaan. Venäjän Mustanmeren laivasto on pakotettu perääntymään Käärmesaarelta. Selityksiä venäläisillä riittää, mutta kyseessä on selvästi suurista tappioista johtuva nöyryyttävä tappio, hän kirjoittaa.

12.24: Britannialta miljardin punnan apupaketti Ukrainalle, myös Ruotsi lähettää lisää aseita

Britannia avustaa Ukrainan taistelua Venäjää vastaan miljardin punnan eli noin 1,2 miljardin euron uudella apupaketilla. Pääministeri Boris Johnson julkisti tiedon Madridin Nato-hippukokouksen yhteydessä.

Myös Ruotsin hallitus kertoi tänään uudesta, järjestyksessä viidennestä aseapupaketista Ukrainalle.

12.14: Venäjä: Tonnien viljalasti lähtenyt Berdjanskin satamakaupungista Ukrainassa

Venäjän asettama miehityshallinto sanoo seitsemän tuhannen tonnin viljalastissa olevan laivan lähteneen Berdjanskin satamakaupungista Ukrainassa. Kyseessä olisi ensimmäinen viljakuljetus meriteitse sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla.

Ensimmäinen viljalasti on alueen venäläismielisen hallinnon päällikön Jevgeni Balitskin mukaan matkalla niin kutsuttuihin ystävällisiin maihin. Balitskin viestipalvelu Telegramissa esittämää asiaa ei ole vahvistettu muista lähteistä.

12.11: Venäjä ja Ukraina: Venäläisjoukot ovat vetäytyneet Käärmesaarelta "hyvän tahdon eleenä"

Venäläisjoukot ovat poistuneet miehittämältään Käärmesaarelta, kertoo Venäjän maan puolustusministeriö. Myös Ukrainan presidentin kanslia vahvistaa tiedon.

Venäjän mukaan se on poistunut Käärmesaarelta "hyvän tahdon eleenä", kertoo venäläismedia.  Venäjä osoittaa vetäytymisellään sen, ettei se hidasta YK:n yrityksiä organisoida humanitaarinen käytävä Ukrainan maataloustuotteille.

Käärmesaarella on ollut sodassa paljon kokoaan merkittävämpi rooli. Venäjän heti sodan alussa miehittämästä saaresta tuli kuuluisa, kun siellä olleet ukrainalaiset kieltäytyivät antautumasta.

Sodan aikana Ukraina on usein kertonut Käärmesaarelle tekemistään iskuista.

0:43imgVideo: Ukraina teki toukokuussa tuhoisan iskun Käärmesaarelle mainetta niittäneellä dronella

10.44: Venäjän presidentti lupaa vastatoimia: Emme elä Nato-uhan alla

Vladimir Putin sanoi valtion median Tassin haastattelussa, että Nato on valmistautunut yhteenottoon Venäjän kanssa jo vuodesta 2014. Venäjä ei Putinin mukaan aio elää Nato-uhan alla, vaan on valmis vastatoimiin, etenkin jos Suomen ja Ruotsin alueelle sijoitetaan Naton infrastruktuuria ja tukikohtia. 

Putin totesi laajassa haastattelussa myös, etteivät Venäjän tavoitteet Ukrainassa ole muuttuneet. "Sotilaallinen erikoisoperaatio" sujuu suunnitelmien mukana. Operaation tavoitteena on Putinin mielestä vapauttaa Donbass, suojella siellä asuvia ihmisiä ja "luoda olosuhteet, jotka takaavat Venäjän oman turvallisuuden".

06.33: Ukraina katkaisi välinsä Syyriaan tämän tunnustettua Itä-Ukrainan separatistialueet itsenäisiksi

Ukraina on katkaissut diplomaattiset suhteensa Syyriaan tämän tunnustettua Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Ukrainalaispresidentti kuvaili Syyrian toimia arvottomaksi tarinaksi. Hänen mukaansa paine asettaa pakotteita Syyrialle on nyt aiempaakin suurempi.

Syyrian hallinto tunnusti Venäjän jälkeen ensimmäisenä maailmassa venäläismieliset separatistialueet itsenäisiksi.

06.25: Amnesty International: Mariupolin teatterin isku on ilmiselvä sotarikos

Etelä-Ukrainan Mariupolin teatteriin kohdistunut ilmaisku on ilmiselvä sotarikos, sanoo kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Järjestön tuoreessa raportissa käydään läpi, miten venäläisjoukot iskivät tarkoituksenmukaisesti ukrainalaissiviilien suojana toimineeseen teatteriin.

05.48: Putin: Venäjälle ei ole ongelma, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät sotilasliitto Natoon 

Putinista Suomen ja Ruotsin tulee ymmärtää, että jos maiden alueille sijoitetaan sotilaallisia joukkoja ja infrastruktuuria, Venäjän on vastattava samalla tavalla.

Venäjälle ei kuitenkaan ole ongelma, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät sotilasliitto Natoon, sanoo Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Putin kommentoi asiaa Turkmenistanin pääkaupungissa Ashgabatissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Venäläispresidentin mukaan Suomi ja Ruotsi voivat liittyä Natoon koska vain, jos näin toivovat.

05.23: Putin kiistää Venäjän olleen Ukrainan Krementshukin ostoskeskusiskun takana

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiistänyt Venäjän olleen Ukrainan Krementshukissa tehdyn tuhoisan ostoskeskusiskun takana. Täpötäyteen ostoskeskukseen aiemmin tällä viikolla tehdyssä ohjusiskussa kuoli 18 ihmistä, minkä lisäksi kymmenet haavoittuivat.

Turkmenistanin pääkaupungissa Ashgabatissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa iskua kommentoinut Putin väittää, ettei Venäjän asevoimat iske siviili-infrastruktuuriin. Hänen mukaansa Venäjällä on täysi kykeneväisyys tietää, mitä sijaitsee missäkin.

Keskiviikko:

20.14: Ukrainalle palasi 144 sotilasta vankienvaihdossa – vastapuoli sai ilmeisesti saman määrän sotilaitaan 

Ukraina on ilmoittanut tänään saaneensa takaisin vankienvaihdossa 144 sotilastaan. 

Useimmat heistä ovat eteläisen Mariupolin satamakaupungin Azovstalin terästehtaan entisiä puolustajia, ja moni on toipumassa haavoittumisesta.

Ukrainan puolustusministeriö ei täsmentänyt, milloin ja missä vaihto tapahtui tai kuinka monta venäläistä vankia vapautettiin osana vaihtoa.

Ukrainan itäosien Venäjä-mielisten separatistien johtaja Denis Pushilin kuitenkin kertoi, että 144 sotilasta Venäjältä ja niin kutsutusta Donetskin kansantasavallasta oli "palannut kotiin".

Lue lisää keskiviikon käänteistä täältä.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota