Fortumin vesivoimasuunnitelmia Venäjällä jarruttavat sekä taloudelliset että poliittiset tekijät, arvioi Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta.
Pörssiyhtiö Gazprom ei halua hevillä luopua kannattavasta vesivoimabisneksestään Luoteis-Venäjällä, ja toisaalta osa Venäjän poliittisesta johdosta näkee ulkomaisen omistuksen uhkana.
– Putinin hallinto on päästänyt äärikonservatiisen ja äärinationalistisen lampun hengen pullosta viimeisen parin vuoden aikana. Kysymys kuuluu, haluaako Venäjä tässä poliittisessa tilanteessa antaa länsimaiselle yritykselle enemmistöomistuksen raja-alueella toimivasta vesivoimayhtiöstä, Tynkkynen sanoo.
Venäjälle olisi kuitenkin strategisesti tärkeää saada rakennettua uusi ydinvoimala Suomeen, sillä hanke toimisi Rosatomin ydinvoimalaosaamisen näyteikkunana maailman ydinvoimamarkkinoille.
– Tämä on Venäjälle niin tärkeä hanke, että varmaan jonkinlainen kompromissi nähdään. Nähtäväksi jää, liittyykö se sitten Fortumin vesivoimaomistukseen vai johonkin muuhun, Tynkkynen sanoo.
Professori uskoo, että Venäjä pelaa Fennovoiman suhteen aikaa niin pitkään kuin se on mahdollista.
– Venäjä on tietoinen siitä, että Suomessa on konservatiivinen hallitus, joka tukee ydinvoimaa. Pelinappulat ovat Venäjän puolella, mutta Suomi on toistaiseksi vain antanut jatkuvasti lisää pelivaraa, Tynkkynen sanoo.
Valta viime kädessä Putinilla
Jos Fennovoiman ydinvoimahanke toteutuu, Venäjä tulee Tynkkysen mukaan ylistämään Suomea ystävällismielisenä maana, joka ei sotke taloutta ja politiikkaa.
– Halusimme tai emme, Suomi tullaan Venäjällä kehystämään siten, että Suomi on vähän jotain muuta kuin tavallinen EU- ja länsimaa.
Jos hanke hautautuisi, reaktiot olisivat Tynkkysen mukaan täysin päinvastaisia. Hän uskoo, että seurauksena olisi Venäjän lyhytaikainen tunteenpurkaus, joka ei kuitenkaan vaikuttaisi suuremmin maiden välisiin suhteisiin.
Tynkkysen mukaan Gazpromilla on vaikutusvaltaa Venäjän politiikkaan, mutta viime kädessä vesivoima-asiasta päättää kuitenkin presidentti Vladimir Putinin hallinto.
Fortum neuvottelee yhä enemmistöomistuksen saamisesta venäläisestä TGC-1 -vesivoimayhtiöstä. Sen saaminen on ehto Fortumin osallistumiselle Fennovoima-hankkeeseen.
Fennovoimalla on aikaa etsiä kotimaista rahoitusta 6. elokuuta saakka, jolloin valtioneuvosto käsittelee rakentamislupaa.