Tutkija: Pakotelinja voidaan kyseenalaistaa Rehnin vierailun myötä

30089422 Olli rehn
Olli Rehn keskusteli eilen Venäjällä muun muassa Venäjän varapääministerin kanssa.Lehtikuva
Julkaistu 24.07.2015 14:52(Päivitetty 24.07.2015 15:13)

MTV UUTISET - STT

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) vierailu Venäjällä osoittaa, että vesivoima- ja ydinvoimakysymyksistä käydään neuvotteluja valtioiden välillä eikä vain kaupallisten yritysten voimin. Näin arvioi Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta.

Tynkkynen sanoo, että energiapolitiikka on presidentti Vladimir Putinin hallinnolle myös sisä- ja ulkopolitiikkaa, vaikka Suomessa vesi- ja ydinvoimahankkeet haluttaisiin nähdä ensisijaisesti energiapolitiikkana.

Tynkkysen mukaan Rehnin vierailua hyödynnetään Venäjän sisäpoliittisessa vallankäytössä. Venäjä voi samalla myös kyseenalaistaa EU:n pakotelinjan.

– Vierailun myötä he voivat sanoa, että EU:n jäsenmaat eivät noudatakaan Euroopan yhteistä pakotelinjaa. Emmekä voi välttää, ettei tästä tulisi sellaista kuvaa, että Suomi nyt lipeää pakoterintamasta, arvioi Tynkkynen STT:lle.

EU-komission pyrkimyksenä on ollut varmistaa, että jäsenmaat eivät ajautuisi liian riippuvaisiksi Venäjän tai muiden yksittäisten maiden toimittamasta energiasta. EU-parlamentti puolestaan on halunnut jäädyttää energiasopimukset Venäjän kanssa.

Tynkkysen mukaan on mielenkiintoista, että Venäjän ydinenergiayhtiö Rosatom ei ole EU:n pakotteiden piirissä.

– Olisi kiinnostavaa tietää, käyttikö Suomi valtaansa EU:n päätöksenteossa, kun Rosatom jätettiin aikanaan pakotteiden ulkopuolelle.

Vesi- ja ydinvoima kytköksissä 

Valtionyhtiö Fortum on ollut valmis osallistumaan Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen, jos Fortum saa neuvoteltua itselleen enemmistöosuuden venäläisestä TGC-1-vesivoimayhtiöstä. 

Helsingin Sanomien mukaan elinkeinoministeri Rehn kertoi eilen, että lähipäivinä selviää, miten neuvottelut venäläisten valtionyhtiöiden Rosatomin ja Gazpromin kanssa etenevät.

Rosatom on Fennovoiman ydinvoimahankkeen laitostoimittaja ja Fennovoiman vähemmistöomistaja. Gazprom on puolestaan suuri omistaja TGC-1-yhtiössä, jota Fortum havittelee.

Tutkijan mukaan Rehnin vierailu Venäjälle kertoo siitä, että Suomi on suorastaan epätoivoinen energianeuvotteluissa.

– Kun Rehn Venäjälle lähetään, varmasti toivotaan, että Putinin hallinto ja ministerit setvisivät voimakkaammin neuvottelujen solmua, sanoo Tynkkynen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa