Putinin päätös suututtaa Venäjällä

Presidentti Vladimir Putin Krasnodarin alueella Venäjällä 7. marraskuuta.
Presidentti Vladimir Putin Krasnodarin alueella Venäjällä 7. marraskuuta.
Julkaistu 15.11.2024 07:33
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Putin on jo yrittänyt lepytellä kriitikoita.

Presidentti Vladimir Putin on muuttanut sodassa haavoittumisesta maksettavia korvauksia tavalla, joka on suututtanut venäläiset sotakommentaattorit.

Asiasta kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Keskiviikkona Putin allekirjoitti säädöksen, jonka mukaan Ukrainassa haavoittuneille venäläissotilaille maksetaan kolme miljoonaa ruplaa eli noin 29 000 euroa vakavasta haavoittumisesta, miljoona ruplaa eli noin 9 500 euroa lievästä haavoittumisesta ja 100 000 ruplaa eli noin 950 euroa muunlaisista haavoittumisista.

Aiemmin kaikista haavoittumisista maksettava korvaus oli kolme miljoonaa ruplaa eli se summa, joka on nyt tarjolla vain vakavasti haavoittuneille. Vanha käytäntö oli voimassa keväästä 2022 saakka.

ISW kuvailee muutoksen aiheuttamaa negatiivista reaktiota sotakommentaattorien keskuudessa "merkittäväksi".

Lue myös: Tutkija tietää kylmän tosiasian, josta Putinin sanansaattajat nyt vihjailevat: "Venäjä lukee asetelmaa erittäin hyvin"

Venäläinen sotilas kirkossa.Venäläinen sotilas Itä-Ukrainan Donetskin alueella helmikuussa.STELLA Pictures

Pääosin viestipalvelu Telegramissa toimivat venäläiset sotakommentaattorit ovat kasvattaneet huomattavasti vaikutusvaltaansa viime vuosina ja myös presidentti Putin on tavannut heitä useita kertoja. 

Äänekkäimpiä ja seuratuimpia sotakommentaattoreita yhdistää Ukrainan sodan kannatus, äärinationalismi ja ajoittainen maan armeijan kritisointi.

Putin yritti ISW:n mukaan lepytellä sotakommentaattoreita päivää myöhemmin torstaina nostamalla vakavasti haavoittuneille varatun korvauksen neljään miljoonaa ruplaan. Summa on kuitenkin varattu ainoastaan pysyviä vammoja saaville sotilaille.

Uusi säädös määrittelee, mikä lasketaan vakavaksi ja lieväksi haavoittumiseksi. Joidenkin venäläisten sotakommentaattorien mielestä järjestelmä on "epäreilu" eikä se anna riittävästi rahaa vakavien sotavammojen hoitoon.

On myös väitetty, että Venäjän armeijan lääkärit yhä useammin epäreilusti diagnosoivat venäläissotilaiden haavoittumisia. Venäjä saattaa näin pyrkiä rajoittamaan haavoittuneille maksettavia korvauksia.

Lue myös: "Se on Venäjän heikkous" – Putinilla on yksi iso ongelma Trumpin kanssa

Venäjä yrittää tehostaa talouttaan

Rahalla on merkitystä, sillä se on ollut Venäjän varsin onnistuneen värväyskampanjan tukipilari jo pitkään. Venäjän arvioidaan kykenevän korvaamaan tappionsa rintamalla jotakuinkin täysimääräisesti. Ukraina ei tiettävästi pysty samaan.

Ruplat ovat Venäjälle myös osittain pakollinen ratkaisu, sillä Kreml tietää syksyn 2022 kokemuksesta, ettei liikekannallepano ole suosittu ratkaisu. Satojentuhansien venäläismiesten arvioidaan paenneen maasta liikekannallepanon julistamisen jälkeen.

Venäjä on etsinyt uusia keinoja vauhdittaa talouttaan viime aikoina. Se on pyrkinyt leikkaamaan valtion menoja, kampittamaan inflaatiota ja vaikuttamaan pitkän ajan ongelmiin, kuten alhaiseen syntyvyyteen. Puolustusmenot sen sijaan ovat sodan vuoksi jatkuvassa kasvussa.

Ajatushautomo Institute for the Study of Warin mukaan taloustoimet osoittavat, ettei Venäjän lompakko ole niin vastustuskykyinen länsimaiden asettamia pakotteita vastaan kuin Venäjän hallitus väittää. Länsimaissa on myönnetty Venäjän talouden kestäneen pakotteita ennusteita paremmin.

Lue myös: 

Uusi hyökkäys Kurskissa "käytännössä kaikista suunnista" – USA: Pohjois-Korean joukot sotivat nyt venäläisten rinnalla

ISW: Aliarvioimme Putinin armeijan – suomalaisasiantuntija huolestui videon paljastuksesta

Trumpin Ukraina-tavoitteelle voi tulla kylmä suihku Putinilta – "Pitää muistaa, mistä tässä sodassa on Kremlille kysymys"

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota