Putkiasentajia työllistää talvisin ongelma, jota ei oikeastaan pitäisi edes tapahtua – "Jonkun valtakunnan virhe"

0:58img
KATSO MYÖS: Palomies Harrilta painava varoitus leimahtavasta riskistä vesiputkia lämmitettäessä.
Julkaistu 13.03.2024 19:01

Emmi Niiniaho

Putkien jäätymistä ei pitäisi tapahtua, jos ne ovat kunnossa ja riittävästi eristettyjä. Asiantuntija selittää, miksi jäätyneitä putkia ei kannata lähteä sulattelemaan itse.

Varsinkin talvisin putkiasentajia työllistää tietty huoltotoimenpide, joka olisi täysin vältettävissä.

LVI-asennusalan toimiala- ja työnantajajärjestö LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen kertoo, että putkiasentajat joutuvat lähtemään "harmillisen useasti" sulattamaan vesijohtoa.

– Lähtökohtaisestihan sen ei pitäisi mennä jäähän. Jos vesijohtoverkko tai putkisto on rakennettu säällisesti määräysten mukaan ja laadukkaasti, silloin se ei pääse jäähän. Siellä on jonkun valtakunnan virhe aina, jos se pääsee jäähän, Mäkinen selittää.

Jos vesiputket kuitenkin menevät jäähän, ei ongelmaa kannata ratkoa itse.

– Sinne kannattaa ehdottomasti pyytää putkiasentaja. Omin poppakonstein ei kannata lähteä sitä avaamaan, koska siinä on vahingon riskin määrä aika iso.

Lue myös: Vältä putkirikot pakkasella ammattilaisten vinkeillä – älä missään nimessä toimi näin: "Voi sytyttää tulipalon ja rikkoa putket"

Pahimmillaan tulipalon riski

Mäkisen mukaan putken sulattamista ei kannata missään nimessä yrittää itse, jos keinona on lämmittää itse jäätynyttä putkea.

Jos tilanne on sellainen, että putki on jäätynyt, koska esimerkiksi kellarista on jäänyt ikkuna auki ja pelkästään ikkunan sulkemalla lämpötila saadaan nousemaan riittävästi, tilanne on toinen.

vesijohto jäässä

Putken lämmittämisestä esimerkiksi kaasupolttimella saattaa syttyä helposti tulipalo.

– Mutta se, että sinulla ei ole tietoa, että mistä kohtaa tai miksi putki on jäässä, niin ei kannata missään nimessä lähteä itse sähläämään sitä. Erinäköisillä sähkömuuntajilla saa helposti tulipalon aikaan, Mäkinen sanoo.

Esimerkiksi kupariputki taatusti lämpenee, jos siihen suuntaa lämpöä kaasupolttimella, mutta samalla se lämpenee myös seinän sisällä "armotta liian kuumaksi".

Lue myös: Jäätymisen aiheuttama putkirikko voi aiheuttaa isot tuhot

Riski myös vesivahinkoon

Kun jäätynyttä putkea lämmitetään, jää putken sisällä alkaa sulamaan ja reaktioon liittyy myös tilavuuden muutoksia.

kupariputki jäässä ja halki

Mäkisen mukaan jäätyneeseen putkeen tulee tyypillisesti vuoto juuri sulamisvaiheessa.

– Mikäli näin käy, on parempi, että paikalla on joku, joka oikeasti osaa toimia. Sitä vettä tulee helposti yksi vesijohtotornillinen ja sitten odotetaan putkimiestä tunnin, niin sehän ei ole mitenkään hyvä tilanne.

Mäkisen mukaan ehdottomasti suositellaankin pyytämään paikalle putkiasentaja, jos tilanne jäätyneen putken kanssa ei ole aivan ilmiselvä.

– Vahingon riski on niin suuri, että siinä ei kannata säästää. 

Lue myös: Pitääkö astiat huuhdella ensin? Lue vastaukset yleisiin tiskikoneväittämiin – "Yllättävän yleinen virhe"

Lue myös: Kevätsiivouksen aika! Puhdista ainakin nämä 5 paikkaa ja vältä virheet – "Voi pahimmillaan rikkoa koko astianpesukoneen"

Lue uusimmat lifestyle-jutut!

Tuoreimmat aiheesta

Koti