Puutarhanhoito kasvattaa hyvinvointiasi – lue, miten!

Harrastatko sinäkin jo puutarhanhoitoa?Colourbox.com
Julkaistu 29.03.2014 15:15

Uusinta

Maatalous- ja metsätieteiden tohtori Erja Rappen mukaan puutarhan hoito on maailman yleisin harrastus - ja ehkä myös paras mahdollinen. Lue, miksi sinunkin kannattaa upottaa sormesi multaan!

Toiminnallista puutarhaterapiaa käytetään erityisesti mielenterveyspotilaiden ja vanhusten kuntouttamisessa, mutta kasveja kaitsetaan terapia-mielessä myös esimerkiksi vankiloissa. Terapeuttiseen puutarhanhoitoon perehtyneen maatalous- ja metsätieteiden tohtorin Erja Rappen mukaan myös kiireinen city-ihminen hyötyy puutarhan hoidosta.

– Voin ilman muuta suositella puutarhassa työskentelyä kaikille. Se on mitä parhainta vapaa-ajan toimintaa ihmisille, jotka muuten tuskailevat sisätiloissa aivoille vaativissa tehtävissä, Rappe kannustaa.

Terapeuttinen puutarhatyö juontaa juurensa Suomessakin jo 1800-luvun puoliväliin. Jo silloin havaittiin, että puutarhassa työskentely lievittää esimerkiksi mielenterveyspotilaiden oireita. Vaikka lääkkeitä ei mielenterveystyössä vielä käytettykään, uskottiin ihmisen omien voimavarojen löytämisen auttavan, Rappe kertoo.

Hän selittää, että rauhoittava ympäristö, vuorovaikutus kasvien kanssa ja onnistumisen kokemukset kasvattavat itsetuntoa, ja auttavat siten kuntoutumisessa. Hyvinvointi kasvaa kohisten.

Kuvituskuva.

Stressi lievittyy jo viidessä minuutissa

Terapeuttisessa puutarhanhoidossa yhdistyvät sekä luontoympäristön vaikutukset hyvinvointiin että luonnossa toimimisen hyödyt.

– Luontoympäristö ja kasvillisuus elvyttävät ihmistä, ja kun ihminen elpyy, hänen voimavaransa palaavat. Stressitila lievittyy mitattavasti, ja kehon vireystila laskee, Rappe kertoo.

Jo viiden minuutin oleskelu puutarhassa tai vaikkapa puistossa karkottaa stressiä. Puolen tunnin jälkeen voidaan Rappen mukaan havaita muitakin muutoksia: tarkkaavaisuus tehostuu, ja ihminen pystyy keskittymään paremmin. Luonto lumoaa ja saa irtautumaan arjen ankeudesta, Rappe kuvailee.

Luontoympäristön vaikutukset näkyvät myös mielialassa. Luonto auttaa esimerkiksi ahdistukseen, alakuloon ja suuttumukseen. Rappen sanoin: tulee yksinkertaisesti parempi olo.

– Olen itsekin tutkinut esimerkiksi laitosvanhuksia. Kun he pääsevät ulos puistoon, mieli rauhoittuu, ja tulee seesteinen olo.

Jo pelkkä ulos meneminen itsessään tuo hyvinvointia. Ympäristön, sään, valoisuuden ja lämpötilan vaihtelut tekevät Rappen mukaan hyvää keholle ja mielelle, kun taas sisätilat eivät aistielämyksiä juuri tarjoa.

– Ulkona palaamme luonnolliseen rytmiin. Ulkona on enemmän aistittavaa, ja jo se rauhoittaa.

Puutarhatyöllä on muitakin konkreettisia terveyshyötyjä.

– Altistuminen luonnon mikrobeille on parasta luontaisen vastustuskyvyn ylläpitoa, Rappe muistuttaa. Multaiset sormet voivat auttaa jopa ehkäisemään allergioita ja autoimmuunisairauksia.

Kuvituskuva.

"Ongelmat saattavat ratketa itsestään"

Puutarhaterapian vaikutuksen salaisuus piilee Rappen mukaan paitsi rentouttavassa ympäristössä, myös mukavassa toiminnassa.

– Puutarhassa saadaan toimia ilman pinnistelyä. Oivallamme todella helposti, miten kasvien kanssa tulee toimia, Rappe kuvailee. Esimerkiksi rikkaruohoja kitkiessä voi päästä niin sanottuun flow-tilaan.

Onnistumisen, osaamisen ja hallinnan tunteen ohella puutarhassa puuhastelu antaa aikaa omille ajatuksille. Aivot lepäävät, mutta eivät liiaksi.

– Koemme hallitsevamme ja osaavamme sen, mitä teemme, mutta samalla aivoille jää kapasiteettia muuhunkin, Rappe kertoo.

– Murheet ja ongelmat saattavat ratketa ihan itsestään. Puutarhatöitä tehdessään voi miettiä muitakin asioita kun tekeminen ei vaadi täydellistä keskittymistä..

kuvituskuva.

Ja vaikka ongelmat eivät ratkeaisikaan, niihin saa perspektiiviä ja mieli sekä silmä lepäävät työn jälkeä tarkastellessa. Viihtyisämpi, esteettinen ympäristö kerää usein myös kehuja kanssaihmisiltä, Rappe huomauttaa. Sosiaalinen vuorovaikutus ja yhteisöllisyys kukoistavat kaupunkiviljelmillä ja puutarhapalstoilla, ja vaikuttavat osaltaan positiivisesti ihmisten hyvinvointiin.

Entä sitten, jos ajatus haravan varteen tarttumisesta saa itsessään aikaan ahdistusta?

– Kaikki puutarhatoiminta on terapeuttista niin kauan, kun se ei ole pakollista! Suorittamisen pakko pitää saada pois puutarhatöistä, Rappe lohduttaa.

Studio55.fi/Milja Haaksluoto

Juttu on uusinta maaliskuulta 2013.

Kuvat Colourbox.com

Tällaisilla kasveilla puutarhaharrastus on helppo aloittaa

Katso Puutarhalehden toimittaja Outi Tynyksen vinkit puutarhaharrastukseen. Haastattelu on toukokuulta 2012.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tällainen puutarha on paras mielenterveydelle – Poimi vinkit!

Kukat lievittävät stressiä ja surua: Näin saat kasveista apua arkeesi

Puutarhan värisuunnittelu kannattaa

Tuoreimmat aiheesta

Studio55