Mökkihöperyys ei ole virallinen psykologinen termi, mutta koronapandemian vuoksi kotiinsa sulkeutuneet ihmiset saattavat virallisuudesta huolimatta tulla tutuiksi mökkihöperyyteen liitettyjen negatiivisten tunteiden kanssa. Rutiineilla sekä fyysisellä ja psyykkisellä aktiivisuudella voi välttää ikävän olon syntymistä.
Ärsyttää ja on tylsää. Olo saattaa tuntua jopa toivottomalta. Saattaa esiintyä levottomuutta ja keskittymisvaikeuksia.
Uutiskanava CNN:n haastattelema yhdysvaltalainen psykologi Vaile Wright kertoo, että siihen, kuinka nopeasti ihminen alkaa eristyksissä kokea edellä mainittuja tunteita, vaikuttaa pitkälti ihmisen persoonallisuus sekä temperamentti.
Erityisesti ulospäinsuuntautuneille ihmisille, jotka eivät ole tottuneet olemaan paljon kotona, ”mökkihöperyys” saattaa kehittyä nopeastikin. Epätietoisuus suositellun kotikaranteenin pituudesta voi vahvistaa negatiivisia tunteita.
Ihmiset, jotka näkevät koronaviruksen estämiseksi suunnatun pakotetun kotonaolon antavan vihdoinkin aikaa esimerkiksi siivoamiselle, paperien järjestelemiselle, vaatekaapin läpikäymiselle tai uuden harrastuksen aloittamiselle, ”mökkihöperyyden” kehittymiseen menee kauemmin.
Oli ihmisen luonne sitten mikä tahansa, seuraavat keinot voivat auttaa selviämään kotieristyksestä selväjärkisenä.
1. Luo rutiineja
Vaikka arki on muuttunut poikkeusoloissa perustavanlaatuisella tavalla, kannattaa silti pyrkiä mahdollisimman normaaliin arkeen. Herää samaan aikaan kuin tavallisesti, huolehdi henkilökohtaisesta hygieniastasi ja pukeudu normaalisti. Huolehdi säännöllisistä ruokailuajoista ja ulkoilusta. Jälkimmäinen on toistaiseksi mahdollista, kunhan muistaa pitää turvavälin kanssaliikkujiin.
Muista myös huolehtia säännöllisestä unirytmistä ja riittävästä unesta. Väsyneenä maailma näyttää entistäkin synkemmältä.
Lue myös: Millaisissa vaatteissa sinä teet etätyösi? Kuvat kertovat totuuden korona-arjesta: "Toimistoni on tuoli ulko-oven edessä ja pöytäni on pyykkikori"
2. Vaihtele järjestystä kotona
Jos mahdollista, kotona kannattaa liikkua eri huoneiden välillä eikä vain lojua olohuoneen sohvalla aamusta iltaan. Huoneiden järjesteleminen ja sisustaminen tuovat kotiin raikkautta ja uutuuden tuntua, mikä on omiaan vähentämään tukahduttavaa oloa.
3. Jumppaa aivojasi ja kehoasi
Kuten todettu, oireeton ja koronalle altistumaton henkilö voi edelleen käydä ulkona esimerkiksi kävelyllä tai pyöräilemässä, kunhan pitää välimatkaa muihin ulkoilijoihin. Happihyppely raikkaassa ilmassa on tärkeää niin mielen kuin ruumiin hyvinvoinnin kannalta. Myös kotona tehty treeni virkistää ja vapauttaa kehossa hyvän olon hormoneja.
Nyt on myös hyvä aika harjoitella hetkessä elämistä. Tekemisiään ei välttämättä kannata suunnitella liian pitkälle, vaan tehdä juuri niitä asioita, jotka sillä hetkellä tuntuvat hyvältä. Monella on hyllyssä kirja, joka on jo kauan odottanut lukemistaan, tai levy, jonka kuunteleminen saa aikaan väristyksiä. Nyt voi olla sopiva hetki opetella uusi taito tai verestää vanhoja. Kokeile käsilläseisontaa, tanssimista, piirtämistä tai vaikka laulamista!
4. Pidä yhteyttä muihin
Vaikka fyysisiä lähikontakteja on nyt järkevää välttää, ei se tarkoita, että siteet ystäviin ja läheisiin tulisi katkaista. Suurimmalla osalla suomalaisista on käytössään tekniikkaa, joka mahdollistaa perinteiset ja videopuhelut sekä viestittelyn. Aina voi myös kirjoittaa kirjeen.
Moni on huolestunut ja peloissaan, ja tunteiden jakaminen muiden kanssa auttaa käsittelemään niitä. Nyt jos koskaan ihmiset ovat samassa veneessä.
5. Ota myös aikaa itsellesi
Perheet ja pariskunnat voivat kokea rankkana sen, että ovat yhdessä suljettuina neljän seinän sisälle. Jos kotoa löytyy useita huoneita, voi niihin mennä rauhoittumaan hermojen kiristyessä. Myös ulkoilu yksin ilman perheenjäseniä on enemmän kuin sopivaa.
Lue myös: Näkyykö korona piikkinä syntyvyydessä vai avioeroissa? Tutkimusprofessori arvioi poikkeuksellisen tilanteen vaikutuksia: "Aika varmasti voi sanoa, että..."
6. Hyväksy tilanne
Vielä on epävarmaa, kuinka pitkään poikkeuksellinen tilanne jatkuu. Kun kotieristyksen päättymiselle ei ole päätepäivämäärää, varautuu ihminen helposti pahimpaan eli siihen, että tilanne pitkittyy. Kotona olemiseen on siis vain mukauduttava. Kun tilanteen hyväksyy, on enemmän resursseja löytää asioita, jotka ovat omassa hallinnassa ja jotka tuovat iloa.
Kannattaa muistaa, että ”mökkihöperyyskin” voi riippua päivästä. Maanantaina saattaa tuntua, että seinät kaatuvat päälle. Tiistaina taas kotona on jälleen ihan kiva olla.
Kannattaa myös pitää mielessä, että jossain vaiheessa koronatilanne tulee menemään ohi.
Lue myös: Ahdistaako korona? WHO jakoi neuvot mielenrauhan säilyttämiseen
Lähteet: CNN, Conversation, The Guardian