Pylvästöhryistä pidätetyt kuusi ruotsalaista ja kolme suomalaista vaitonaisia kuulusteluissa – "Joudutaan tilaamaan erikoispesu"

Eduskuntatalon pylväitä tahrineet aktivistit ovat pidätettyinä Pasilan poliisivankilassa. Kiinniotettuina on edelleen yhdeksän aktivistia, joista kuusi on ruotsalaisia ja kolme suomalaisia.

Poliisi otti kiinni kaikkiaan kymmenen aktivistia, mutta vapautti yhden, joka osoittautui alaikäiseksi.

– Kaikkia kymmentä henkilöä epäillään törkeästä vahingonteosta, kertoo rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Jari Korkalainen Helsingin poliisista.

– Yhdeksän epäillyistä osallistui maalin ruiskuttamiseen ja yhden epäillyn osuutta tapahtumiin selvitetään.

Poliisi kertoo tutkivansa tekoa törkeänä vahingontekona, koska pylvässotkun siivoamisen kustannusten arvioidaan kohoavan huomattavan korkeiksi. 

– Lisäksi vahingonteon kohteena oli historiallisesti tai sivistyksellisesti erityisen arvokas omaisuus.

Hintalappu vielä auki

Poliisilla ei ole toistaiseksi arviota vahinkojen taloudellisesta arvosta. Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoo, että vesipesu tuskin tulee riittämään maalin poistoon rakennuksen kivipinnasta.

– Arvio täsmentyy tämän päivän aikana, kun museoviraston asiantuntija tulee paikalle. Heillä on hyvä käsitys restauroinnista ja korjauksista. Näyttäisi siltä, että meidän omilla vesipesuilla sitä ei saada puhtaaksi, joten joudutaan tilaamaan erikoispesu. Silloin puhutaan isoista summista, Raunio kuvailee.

Tähän mennessä hintalapussa komeilee nosturivuokrasta 1500 euroa ja oman työn hinta. 

– Useista tuhansista ei vielä tässä vaiheessa puhuta. Nyt ei tosin olla vielä edes puolivälissä.

Tutkinnassa myös toinen rikosnimike

Poliisi kertoo epäilevänsä aktivisteja myös kokoontumisrikkomuksesta. Poliisin käsityksen mukaan eduskuntatalon sotkeminen oli mielenosoitus, josta ei tehty lainmukaista ilmoitusta poliisille.

Aktivistien kiinniotto tapahtui rauhallisesti keskiviikkoaamuna.

– Osa heistä teki passiivista vastarintaa, eli henkilöitä jouduttiin kantamaan poliisiautoihin. Näiltä osin ei kuitenkaan epäillä tällä hetkellä rikosta, Korkalainen sanoo.

Poliisi on päässyt jo alustavasti kuulemaan kiinniotettuja aktivisteja.

Valtaosa heistä ei ole halunnut kommentoida heille esitettyihin kysymyksiin, Korkalainen sanoo.

Poliisi jatkaa epäiltyjen pidätystä ja päättää myöhemmin, aikooko esittää heitä vangittaviksi. Päätös on tehtävä viimeistää lauantaina puoleen päivään mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat