Näin poliisi kommentoi Eduskuntatalon töhrimistä – yksi kiinniotetuista alaikäinen

Eduskunnan julkisivu sotkettiin tänä aamuna punaisella värillä niin, että rakennuksen pylväät olivat punaisena useiden metrien korkeuteen asti.

Helsingin poliisin ylikomisario Jarmo Heinonen kertoo MTV Uutisille, että poliisi on ottanut kiinni 11 henkilöä, joista yksi on alaikäinen. 

Kuusi kiinniotetuista on Heinosen mukaan Ruotsin kansalaisia ja loput suomalaisia.

– Nyt sitten selvitellään jokaisen osallisuutta ja sitä, minkälainen vahinko on aiheutunut. Alkutiedoista poiketen vaikuttaisi siltä, että puhdistaminen ei olekaan aivan niin yksinkertaista.

Vaahtosammuttimien avulla tehdyn töhräysoperaation tekijöiksi ilmoittautuivat ruotsalaisryhmä Återställ Våtmarker sekä suomalainen ympäristöliike Elokapina.

Punaista väriä oli ainakin kahdeksassa pylväässä monen metrin korkeudessa. Elokapinan mukaan maali oli vesiliukoista, mutta sotkun puhdistaminen on osoittautunut luultua hankalammaksi.

Kaikkia kiinniotettuja epäillään Heinosen mukaan rikoksesta.

– Tolppia maalattiin seitsemän tai kahdeksan laskentavasta riippuen. Jokaista tolppaa töhri nähdäkseni vain yksi henkilö eli myös muunlaisia rooleja on tunnistettu ja epäillään tekoon liittyväksi kun pelkkä maalin levittäminen, sanoo Heinonen.

Tapausta tutkitaan rikosnimikkeillä törkeä vahingonteko ja kokoontumisrikkomus.

– Katsotaan nyt, että mitkä tekonimikkeet kulkevat mukana loppuun asti ja mistä ketäkin epäillään, sanoo Heinonen.

Voiko Eduskuntatalon portailla ylipäätään järjestää mielenosoituksia? Millaisia seurauksia tekijöille saattaa olla luvassa? Katso koko haastattelu jutun alusta.

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat