Tältä töhritty Eduskuntatalo näyttää nyt

Aktivistiryhmät tuhrivat Eduskuntatalon pylväät eilen punaiseksi. Väriä on yhä nähtävissä graniitissa pesemisestä huolimatta.

Keskiviikkoaamuna helsinkiläiset hieraisivat silmiään, kun Eduskuntatalon pylväät oli töhritty punaisella värillä. Tekijöiksi ilmoittautuivat Elokapina ja ruotsalainen aktivistiryhmä Återställ våtmarker, jotka kertoivat vastustavansa suomalaisen valtionyhtiön Neovan turpeen tuotantoa Ruotsissa.

Ryhmät ilmoittivat pian mielenilmauksensa jälkeen, että punainen väri on vesiliukoista ja helposti pestävissä. Useissa pylväissä oli verenpunaista väriä useiden metrien korkeudessa, samoin portailla pylväiden edessä.

Eduskuntatalon eilen töhrittyjen pylväiden puhdistaminen vaatinee jatkotoimia, sanoo Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio tänään STT:lle.

Museovirasto arvioi toimet

Museovirasto tarkastaa tänään pylväiden kunnon ja arvioi mahdollisen lisäpuhdistuksen tarpeen, Rauhio kertoo.

– Siellä osataan tällaisia kohteiden konservointia ja tällaisia ratkaisuja selvittää. Saamme sitten neuvon, että mitä tehdä.

Töhrittyä aluetta puhdistettiin eilen vedellä ja painepesurilla. Rauhion mukaan väri on ehtinyt imeytyä huokoiseen materiaaliin, joten jatkotoimille on tarvetta.

– Silmämääräisesti arvioiden näyttää siltä, että pelkkä vesipesu ei siihen riitä, Rauhio toteaa.

Väri oli ruiskutettu pylväisiin tyhjennetyillä palosammuttimilla, jotka täytettiin väriaineella ja paineistettiin uudelleen.

Eduskuntatalon pylväiden pesu alkoi miltei välittömästi, mutta suttaamisen jälkiä on edelleen nähtävissä.

Poliisi kertoi eilen tutkivansa tapahtunutta törkeänä vahingontekona ja ottaneensa kiinni kymmenen ihmistä.

Rauhion mukaan pylväiden lisäpuhdistamiseen pitää tilata ulkopuolinen tekijä.

– Ei onnistu omalla työllä, koska meillä ei ole muuta kuin vettä ja painepesuri.

Puhdistettavaa alaa lasketaan ainakin kymmenissä neliömetreissä, Rauhio arvioi.

– Pylväidenkin osalla on kymmeniä neliömetrejä, ja sitten pitää katsoa näitä portaita ja muuta. Kyllä sitä (puhdistettavaa) riittää.

Rauhio ei osannut vielä aamupäivällä sanoa, mihin aikaan Museovirasto tulee tekemään arvion.

Tuoreiden kuvien mukaan pylväistä hohkaa edelleen vaaleanpunaista sävyä ja kuvien perusteella ainakin saumakohdissa punainen väri näkyy edelleen selkeästi.

Lue myös:

    Uusimmat