Pyöräilijä, oletko syyllistynyt tähän yleiseen rikkomukseen? Voi johtaa jopa sakkoihin

AOP Polkupyöräilijä, pyörä, pyöräilijä
Liikenneturvan mukaan vain runsas kymmenesosa pyöräilijöistä noudattaa yhtä lakiin perustuvaa tärkeää velvollisuutta. All Over Press
Julkaistu 27.10.2021 19:54

MTV UUTISET - KAUPPALEHTI

Liikenneturvan mukaan vain runsas kymmenesosa pyöräilijöistä noudattaa tätä lakiin perustuvaa tärkeää velvollisuutta.

Tieliikennelain mukaan ajoneuvon kuljettajan on näytettävä käännyttäessä risteyksessä tai tiellä suuntamerkkiä. Liikenneturvasta muistutetaan, että kuljettajan velvollisuus näyttää suuntamerkkiä koskee myös pyöräilevää.

– Liikenneturvan viime kevään kyselyssä tämän tiesikin valtaosa vastanneista, peräti 86 prosenttia. Tien päällä tietämys ei kuitenkaan näy käyttäytymisessä suoraan, Liikenneturvan verkkosivuilla kerrotaan.

Liikenneturva on tarkkaillut tänä vuonna pyöräilijöiden suuntamerkin näyttämistä. Kääntyviä pyöräilijöitä oli yhteensä 3 292, ja heistä runsas kymmenesosa näytti kääntyessään suuntamerkkiä.

– Pyöräilijöidenkin olisi hyvä viestiä enemmän omista aikeista muille liikkujille, ja suuntamerkin näyttäminen on yksi helppo tapa tehdä tämä. Pyöräilijänä suuntamerkin voi näyttää kädellä tai sitten voi käyttää kypärään tai polkupyörään asennettavia vilkkuja, yhteyspäällikkö Leena Piippa toteaa.

Lue myös: Ajokortti jää saamatta, jos tätä asiaa ei osaa – tien päällä joka neljäs on kuin ei olisi koskaan kuullutkaan koko säännöstä

Autoijoillakin petrattavaa

Myös autoilijoilla on petrattavaa suuntamerkin käytössä. 

Liikenneturvan tämän vuoden tarkkailun mukaan vilkkua näyttämättömiä kuljettajia oli risteyksestä kääntyvistä 15 prosenttia ja liikenneympyrästä poistuvista peräti 25 prosenttia. Liikenneturva teki havaintoja 8 696 ajoneuvosta risteyksessä ja 7 672 ajoneuvosta liikenneympyrässä.

– Kuljettajan on näytettävä suuntamerkkiä käännyttäessä, vaihdettaessa kaistaa, lähdettäessä liikkeelle tien reunasta, poistuttaessa liikenneympyrästä ja muuten siirryttäessä sivusuunnassa, yhteyspäällikkö Marko Nieminen kertoo Liikenneturvan verkkosivuilla.

– Suuntamerkki on olennainen osa viestintää tien päällä. Suuntamerkillä kerrotaan muille liikkujille omista aikeista ja annetaan näin toisille aikaa ja tilaa toimia. Se voi säästää myös turhilta jarrutteluilta sekä vaaratilanteilta.

Tieliikennelain mukaan autoilija voi saada poliisilta 100 euron ja pyöräilijä 40 euron liikennevirhemaksun, jos ei näytä suuntamerkkiä lain edellyttämällä tavalla.

0:15imgVaarallinen tempaus: Kimmo kuvasi, kun polkupyöräilijä matkasi moottoritietä pitkin Turkuun.

Tuoreimmat aiheesta

Polkupyörät