Pysäyttävä paljastus SaiPa-kulisseista – vääjäämätön katastrofi vältettiin todella täpärästi: "Muutaman tunnin päässä"

SaiPa-pomo ei peittele intoaan – "Aurinko paistaa, rukouksiin on vastattu" 8:28
SaiPa-pomo Jani Valkeapää puhui rehellisesti seuran karmeasta keväästä – hävitys tuntien päässä

Lappeenrannan SaiPa on yksi kuluvan Liiga-kauden suurimmista positiivisista yllättäjistä. Raimo Helminen on piiskannut monivuotisen pohjasakin verrattaen huimaan liitoon. Vielä keväällä koko seuran tulevaisuus näytti järisyttävän synkältä, seuran toimitusjohtaja Jani Valkeapää paljastaa MTV Urheilulle.

SaiPan peli kulkee juuri nyt poikkeuksellisen hyvin, kun sitä vertaa viime vuosien konttaamiseen. Joukkue on sarjassa huimalla tavalla viidentenä. Takana on neljän ottelun voittoputki, joka sai viimeisimmän lukunsa perjantaina, kun Pelicans kaatui Kisapuistossa maalein 3–1.

SaiPan toimitusjohtajana puolitoista vuotta toimineen Jani Valkeapään olemuksesta paistaa huojentuneisuus.

– Olemme saaneet sellaisen startin kauteen, kuten ollaan toivottu. Rukouksiin on vastattu, hän sanoo MTV Urheilulle.

SaiPan tilanne kärjistyi koko seuran läpi puhaltaneeseen kriisiin viime kauden aikana. Sarjan viimeiseksi selvällä marginaalilla jäänyt joukkue kynti kaukalossa, ja toimistolla pantaa kiristivät muun muassa muutosneuvottelut.

Katso pääkuvan videolta Jani Valkeapään koko haastattelu. Hän käy läpi SaiPan mainiota syksyä, Lappeenrannan hallikuvioita ja seuran tulevia talousliikkeitä.

Taloudellisen kuilun partaalle ajautunut seura teki viime tilikaudella lähes 1,3 miljoonan euron tappiot. Perinteikkään SM-liigajoukkueen tulevaisuus oli viime keväänä vaakalaudalla. 

– Ei ollut kaukana, saattoi olla jopa viime kädessä tunneista kiinni, että se yrityskauppa saatiin sitten aikaiseksi. 

Yrityskaupalla Valkeapää viittaa Lätkä Lentää Oy:n pelastusliikkeeseen. Se osti Saipasta 98,85 prosentin valtaosuuden. 

Valkeapää alleviivaa viime kevään käänteistä puhuessaan, miten hilkulla oli, että SaiPan tie SM-liigassa oli päättynyt tylyllä tavalla. 

– Muutaman tunnin päässä, muutaman vuorokauden päässä, oltiin alemmista sarjoista, Valkeapää kertoo totisena.

Lätkä Lentää Oy:n vastuuhenkilöinä toimivat Ville Rämä, Juuso Lindqvist ja Jussi Turunen. Heistä Turunen on seuran uusitun hallituksen puheenjohtaja. 

– He pelastivat tämän seuran. Siellä on laaja joukko paljon eri alan osaamista. Myös uusitusta hallituksesta löytyy paljon osaamista. Sieltä tulee paljon tukea arkityöhön, Valkeapää kiittelee.

Vaikka tilanne näyttää Lappeenrannassa huomattavasti valoisammalta kuin vuosi sitten, on SaiPalla vielä matkaa taloudellisiin ilonpurkauksiin.

SaiPan kotiotteluissa on käynyt noin 700 ihmistä enemmän per peli kuin viime vuonna samaan aikaan. Yleisökeskiarvo on tässä vaiheessa varsin mainio 3 444.

– Jos verrataan vuoden takaiseen (taloustilanteeseen), niin on siinä iso ero. Pääomaa on tullut sisään. Alkukausi on ollut positiivinen. Kausikortteja on mennyt budjetoitua enemmän. Paremmassa asennossa, mutta edelleen on tiukkaa, Valkeapää päättää.

Jani Valkeapään haastatteli Juho Kokko.

Lue myös:

    Uusimmat