Jalkapallon vuoden 2022 MM-kisapaikkoja Qatarissa rakentavien aasialaisten siirtotyöläisten olojen piti kohentua, mutta toisin uhkaa käydä. Työntekijöiden työpaikan vaihto saattaa vaikeutua, ja heidät saatetaan sitoa entistä tiukemmin ja pidempään työnantajaansa. Työoloja on arvosteltu jopa nykyajan orjuudeksi.
Runsaan kansainvälisen paineen takia Qatar on luvannut parantaa aasialaisen halpatyövoiman työ- ja asuinoloja tämän vuoden loppuun mennessä. Nyt työntekijät joutuvat useimmiten luovuttamaan passinsa työnantajalleen, ja työntekijän on käytännössä mahdotonta valittaa oikeuteen tai tuoda muulla tavoin esiin huonoa kohteluaan.
Lakiuudistusta jarruttaa maan neuvoa antava Shura-neuvosto. Sen mukaan ehdotusta on tutkittava tarkemmin, eikä uudistusten toimeenpanolla "ole kiire", neuvoston puheenjohtaja sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan.
Tuplatyöpakko "hankaluuksista"
Neuvosto päinvastoin haluaa, että työntekijä voisi vaihtaa työpaikkaa vain kahdesti Qatarissa ollessaan. Lisäksi työnantajalleen tietoisesti hankaluuksia aiheuttava työntekijä ei saisi vaihtaa työpaikkaa lainkaan. Heidän myös pitäisi korvauksena työskennellä samalle työnantajalle kaksi kertaa työsopimusta pidempi aika. AFP:n mukaan se voisi tarkoittaa jopa kymmenen vuoden työpakkoa.
AFP:n uutisesta ei käynyt ilmi, mitä tietoisesti hankaluuksia aiheuttaminen tarkoittaa. Qatarin oloissa se kuitenkin antanee työnantajalle käytännössä entistä mielivaltaisemman tavan tulkita tilannetta.
Qatarissa on tällä hetkellä puolisentoista miljoonaa siirtotyöläistä. Määrän arvioidaan ainakin kaksinkertaistuvan, kun stadioneiden rakentaminen kiihtyy.
Yli tuhat kuollut tähän mennessä
Washington Post -lehti uutisoi toukokuussa, että työmailla olisi tähän mennessä kuollut 1 200 työntekijää, ja että luku voi nousta 4 000:een ennen kuin kisat käynnistyvät. Qatarin mukaan kuolemantapauksia on nolla.
Siirtotyöläisten lain lykkääntyminen ei ainakaan vähennä arvostelua Qataria kohtaan. Yhdysvaltain ja Sveitsin viranomaiset lisäksi tutkivat parhaillaan, liittyikö MM-kisojen myöntämisprosessissa Qatarille korruptiota. Närää on herättänyt myös aie pitää kisat marras-joulukuussa tavanomaisten kesäkisojen sijaan.