Göteborgin toissaöinen ammuskelu tai Kööpenhaminan kaltaiset terrori-iskut ovat seurausta ovat syrjäytymisestä ja asenneilmapiirin kovenemisesta. Tällaiset tapahtumat ovat mahdollisia myös Suomessa, sanoo Kirkon ulkomaanavun vaikuttamistyönjohtaja Aaro Rytkönen.
– Puhuimme Kirkon ulkomaanavussa jo joitakin vuosia sitten, että jos mitään ei tehdä, niin 5-10 vuoden päästä meillä saattaa olla aikapommi käsissä, totesi Rytkönen MTV:n Huomenta Suomessa.
Rytkönen korostaa, että ongelmana on ennen kaikkea nuorten syrjäytymisen kokemus. Lisäksi asenneilmapiiri on koventunut Suomessa. Tämä kävi ilmi muun muassa sisäministeriön selvityksestä, missä tutkittiin eri oppilaitoksissa olevien nuorten asenteita.
– Nuorten asenteet ovat koventuneet. Hälyttävää on se, että asenteiden koventumiseen liittyvät väkivallanteot eivät ole enää marginaali-ilmiö. Jo nyt Suomessa tehdään väkivaltaa, joka liittyy joko ihmisten poliittiseen tai uskonnolliseen suuntautumiseen, Rytkönen sanoo.
Julkisessa keskustelussa on viime aikoina korostunut erityisesti ääri-islamilaiset suuntaukset, mutta Rytkönen muistuttaa, että äärilaidat ruokkivat toinen toistaan.
– Suomessa on ollut myös merkkejä äärioikeistosta ja äärivasemmistosta - yhtä ryhmää ei tule leimata.
Rytkösen mukaan viranomaisilla on tärkeä rooli väkivallan ja radikalisoitumisen ennaltaehkäisyssä, mutta vastuu on kaikilla meillä.
– Erittäin tärkeää työtä tekevät myös nuorisojärjestöt, uskonnolliset yhteisöt ja urheilujärjestöt ruohonjuuritasolla. Ongelmana on ollut kuitenkin se, että linkki näiden yhteisöjen ja viranomaisten väliltä puuttuu. Tähän on jatkossa panostettava.