Radioaktiivista sotkua siivotaan yhä STUKissa – "Hankalaa ainetta, imurista vain haittaa"

Stuk autotalli 9.3.2016
STUKin autotallissa havaittiin cesiumia.
Julkaistu 14.03.2016 10:40
Toimittajan kuva

Petteri Savolainen

petteri.savolainen@mtv.fi

Säteilyturvakeskuksessa puhdistetaan edelleen tiloja noin viikko sitten havaitun cesium-esiintymän jäljiltä.

Säteilyturvakeskus kertoi, että sen katolla Helsingin Roihupellossa olevaan hiukkaskerääjään kertyi poikkeuksellisen paljon radioaktiivista cesium-137:ää 3.–4. maaliskuuta.

Cesiumin määrä ei ollut niin suuri, että sillä olisi ollut vaikutusta ihmisten terveyteen.

STUK:in Ympäristön säteilyvalvonta -osaston johtaja Tarja K. Ikäheimonen sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että erittäin pieniä cesium-hiukkasia on saattanut levitä rakennuksen kellaritiloissa ovia avattaessa ja esimerkiksi ihmisten jaloissa, joten puhdistuksen on oltava perinpohjaista.

– Me emme vielä tiedä, miten iso urakka siivoaminen on. Kun puhdistetaan, sen jälkeen pitää ottaa pyyhintänäyte ja mitata sen tulos. Mittaukset vievät aikaa yön yli tai useamman tunnin ainakin. Näin edetään seiniä, lattioita ja kattoja myöden.

Ikäheimonen sanoo, että puhdistustyötä tehdään kostealla pesemällä ja aineilla, joihin erittäin hienojakoinen cesiumkloridi tarttuu. Esimerkiksi pölynimuria ei luonnollisesti käytetä, koska cesium pölähtää siitä takaisin ilmaan.

Cesiumin vuotolähde paikannettiin viime viikolla radioaktiivisista pienjätteistä huolehtivan Suomen Nukliditekniikan varastoon. Varasto on samoissa tiloissa STUKin kanssa. Cesiumia oli levinnyt Säteilyturvakeskuksen autotalliin ja osaan kellarikerrosta.

Ikäheimonen korostaa, että säteilyn lähde ei siis ollut STUKin omissa varastoissa.

– Cesium oli tuotu edellisviikolla Jämsänkosken UPM:n Kaipolan tehtaalta. Cesium-lähde on ison rauta -ja lyijykuoren sisällä, joka on sitten sellaisen teräskuoren sisässä. Lähde on pikkurillin kynnen kokoinen. Jostain syystä se on kuoren sisällä rikkoutunut ja päässyt ilmaan suljinaukon kautta, Ikäheimonen kertoo.

Johtajan mukaan Nukliditekniikalta odotetaan nyt selvitystä tapahtuneesta. Sen jälkeen pohditaan yrityksen kanssa miten tulevaisuudessa edetään. Nukliditekniikka on tällä hetkellä toimintakiellossa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa