Tenniksen supertähti ja massakenttien kuningas Rafael Nadal syntyi tennisuran kannalta optimaalisiin olosuhteisiin. Nuoren Nadalin valmentajana toiminut setä istutti espanjalaispoikaan hyytävän harjoittelu- ja työmoraalin, jonka hän ulosmittaa toistuvasti juuri Ranskan avoimissa.
Nadalin tilastot Roland Garrosilta ovat pähkähullut. 94 ottelua, joista voittoja on 92.
Nadal tyrmäsi perjantaina tämän vuoden välierässä rakkaan vastustajansa Roger Federerin erin 3-0 (6-3, 6-4, 6-2). C Moren tennisselostaja Jari Hedman tiivistää kaksikon pelaamisen luonteenomaiset erot osuvasti.
– Federerin peli on kuin balettia. Sulavaa ja pehmeää. Rafael Nadal on raakaa voimaa, Hedman sanoo.
Setä-Toni
Tennispelaaja ei juuri voi saada parempaa kasvuympäristöä. Mallorcalla vuonna 1986 syntynyt Rafael on vakutuusyhtiön omistajan poika. Isä Sebastian Nadalin veli Toni Nadal on tenniksen historian menestynein valmentaja. Toinen setä Miguel Nadal pelasi vuosina 1991-2002 Espanjan jalkapallomaajoukkueessa 62 ottelua.
Rafaelin setä valmensi veljenpoikaa vuoteen 2017 asti. Kaksikko voitti yhdessä hulppeat 16 Grand Slamia.
Hedman nostaa Nadalin juurilta esiin setä-Tonin iskostaman työmoraalin ja ideologian.
– Kun Rafael oli nuori, Toni sanoi usein hänelle, että on harjoiteltava enemmän ja pelattava vähemmän. Pitkässä juoksussa se alkaa kääntyä toiseen suuntaan.
Rafael Nadal ei ole koskaan etsinyt syyllisiä heikkoihin suorituksiin peilin ulkopuolelta. Jos jokin pelin osa-alue sakkaa, maailmanlistan kakkonen harjoittelee sitä häriintyneellä tavalla lisää.
Nuori Rafael ei päässyt setänsä valmennuksessa aina helpolla. Toni Nadal laittoi veljenpojan pelaamaan mallorcalaiskaupunki Manacorissa huonoimmilla kentillä ja heikkokuntoisimmilla palloilla. Se oli oppikoulu, jonka pohjalle valettiin espanjalaisen yksi suurimpia aikuisuran vahvuuksia. Mikään olosuhde tai niiden muuttuminen ei sekoita tennisässän peliä ja keskittymistä. Perjantain välierän kiemurteleviin tuuliin sopeutui ennen Federeriä Nadal.
Vuonna 1998 Hedman piti tenniskurssia Espanjan Alcudiassa. Hedmanin ystävä pyysi tätä lähtemään saaren toiselle puolelle 60 kilometrin päähän katsomaan erästä "erittäin lahjakasta tennispelaajaa". Väsynyt Hedman empi, mutta ystävä sai ylipuhutuksi.
– Kysyin, kuka tämä pelaaja on, mutta kaveri vastasi, että et sinä häntä voi tietää. Veikkaan, että hänestä tulee kuitenkin aika hyvä pelaaja, Hedman muistelee suosituksia Rafael Nadal -nimisestä pojasta.
– Huomasimme heti pojan lyödessä, että tässä on jotain muutakin kuin vain kämmentä ja rystyä. 12-vuotiaan Nadalin harjoituksia leimasi peräänantamattomuus ja tinkimättömyys. Tempo oli nuoresta iästä huolimatta jo todella kova. Jokainen pallo haettiin, Hedman muistelee näkemäänsä.
Ikääntyvä mestari
Nadal on hankkinut nimenomaan massalla jättimäisen kilpailuedun muihin vastustajiin. Hedman näkee Nadalin tuhoisimpana aseena kämmenen yläkierteen. Kei Nishikori ja Federer saivat viimeisimpinä kokea Nadalin lyöntien aggressiviisuuden ja pituuden.
– Lyönti ylittää verkon korkealta, jolloin pituus tulee automaattisesti. Pallon pomppu on armoton, Hedman kuvailee espanjalaisen asetta.
Entinen maailmanlistan ykkönen Carlos Moya otti setä-Tonin jälkeen vastuun Rafaelin valmentamisesta.
Nadalin pelityyli on murhaava - myös pelaajalle itselleen. Uusi valmentaja on siirtänyt 33-vuotiaan ja 17-kertaisen Grand Slam -voittajan peliä hieman lähemmäs takarajaa ja lisännyt siihen aggressiivisuutta.
Nadalilla on vuosi vuodelta vähemmän fyysisiä resursseja pelata pitkiä palloralleja, joissa juostaan laidasta laitaan. Pisteiden on synnyttävä nykyään nopeammin.
Hedman uskoo Nadalin tiedostavan iän tuomat rajoitukset. Nadal on kertonut haastatteluissa olevansa huolissaan, miten kävely tulee 45-vuotiaana sujumaan.
Nadalin jäljellä olevien pelivuosien määrää on vaikeaa vielä arvioida. Viimeiset päivät ovat osoittaneet: annettavaa huipputennikselle riittää vielä pitkään.
Tänään sunnuntaina palkintokaappiin saatetaan Roland Garrosilla lisätä uran 12. Ranskan avointen mestaruus.