Raippavero iskee yhä useampaan suomalaiseen – näin se toimii

Myös raippaveroksi kutsutun eläketulon lisäveron maksajien määrä on tuntuvassa kasvussa.

Kun maksajia oli vuonna 2020 hieman alle 60 000, nousee heidän määränsä valtiovarainministeriön Talouselämälle toimittaman ennusteen mukaan lähes 75 000 henkeen tämän vuoden aikana. Ennusteen mukaan myös verolla kerätty summa on kovassa kasvussa ja nousee tänä vuonna yli 81 miljoonaan euroon.

Eläkkeensaajan pitää maksaa eläketulosta 5,85 prosentin lisäveroa siltä osin kuin eläketulo vähennettynä eläketulovähennyksen määrällä ylittää 47 000 euroa.

– Eläketulon lisäveron määrän muutos johtuu pääosin siitä, että nyt ja lähitulevaisuudessa eläköityvät henkilöt ovat aiempia ikäluokkia runsasmääräisempiä ja parempituloisia. Näin ollen eläketulon lisäveron piiriin tulee entistä enemmän verovelvollisia, valtiovarainministeriön finanssineuvos Filip Kjellberg kertoo.

VM:n toimittaman ennusteen mukaan eläketulon lisäveron maksajien keskimääräinen maksu olisi laskemassa tänä vuonna 90 euroon kuussa viime vuoden 94 eurosta.

Työeläkkeisiin odotetaan lähes seitsemän prosentin indeksikorotusta

Kjellberg korostaa kuitenkin, että ennusteet vuoden 2020 jälkeisistä euro- ja lukumääristä ovat suuntaa antavia.

– Viimeinen toteumatieto on vuodelta 2020. Vuoden 2021 valmistuneen verotuksen tiedot pitäisi olla julkisesti saatavissa 1. joulukuuta, Kjellberg kertoo.

Ensi vuodeksi työeläkkeisiin odotetaan jopa 6,8 prosentin indeksikorotusta .

– Korotus koskee yli 1,5 miljoonaa työeläkkeen saajaa ja sen vaikutukset ovat merkittävät myös julkisen talouden kannalta, sillä korotus nostaa vuosittaista työeläkemenoa yli 2 miljardilla eurolla, kerrotaan Keskuskauppakamarin verkkosivuilla.

– Eläkkeensaajien verotus ei saa olla palkkatulon verotusta ankarampaa. Eläketulon lisävero, niin kutsuttu raippavero on epäoikeudenmukainen ja ikärasismin luontoinen”, kerrottiin kokoomuksen läheisjärjestöihin kuuluvan Kansallisen senioriliiton kannanotossa .

– Eläkeläisten raippavero on epäoikeudenmukaisuuden huipentuma eikä sitä olisi koskaan pitänyt säätääkään. Kokoomuksen pitää ajaa tämän veron poistamista, kansanedustaja Pia Kauma (kok) kertoi Verkkouutisten mukaan vuonna 2020.

Lue myös:

    Uusimmat