Raiskaustuomio koettelee maallikon oikeustajua - törkeäksi luokittelu helppo käsittää väärin

10:42img
Julkaistu 25.06.2015 10:39

MTV UUTISET

Helsingin käräjäoikeuden langettamat ehdolliset tuomiot Tapanilan joukkoraiskauksesta ovat herättäneet valtavasti huomiota. Rikosseuraamuslaitoksen Esa Vesterbackan mukaan rikoksen luokittelu törkeäksi on helppo käsittää väärin.

Käräjäoikeuden mukaan Tapanilan raiskaus ei ollut törkeä eikä erityisen nöyryyttävä. Käräjäoikeus päätyi myös alentamaan kolmikon tuomiota suuren julkisuuden perusteella. Tekijöitä oli muun muassa uhkailtu ja heidän kuvia ja nimiä oli levitelty nettisivustoilla. 

– Rikoslainsäädännössä tekomuotoja usein määritellään. Tavallinen luokittelu on lievä, tavallinen tai törkeä teko. Näillä kaikilla on oma määritelmänsä milloin mikin tekomuodoista täyttyy, Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa.  

MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilän mukaan ongelmana on, että oikeuden käyttämää, aika rutiinimaista lakikieltä, käännetään yleiskieleen.

– Jos se on erityisen nöyryyttävää, niin silloin puhutaan todella julmista teoista lakikielessä. Toki tämä Tapanilan raiskaus oli sellainen. 

Vesterbackan mukaan lakikieli tuo tietyn ongelman viestinnässä. Sama tulee kun erotetaan tappoa ja murhaa.

– Murhan tunnusmerkistö täyttyy, jos tehdään raa´alla tai julmalla tavalla. Sitten henkilö tuomitaan taposta ja todetaan, että tekoa ei pidetä erityisen törkeänä. Voi hyvin ymmärtää, että surmatun sukulaiset kokevat teon olleen törkeä. Se ei kuitenkaan täytä murhan tunnusmerkistöä. 

Arestirangaistukselle ei suoraa tukea

Julkisuudessa väläytellyt uudet arestirangaistukset eivät saa suoraa tukea Vesterbackalta.

Muun muassa kansanedustaja Kari Tolvanen ehdotti eilen, että esimerkiksi Tapanilan joukkoraiskauksesta tuomittuja nuoria olisi voinut määrätä arestirangaistukseen.

Tolvasen ehdotuksessa aresti kestäisi muutaman kuukauden, eikä sitä suoritettaisi vankilassa. 

Vesterbackan mukaan erilaisia rangaistuskäytäntöjä on syytä pohtia avoimesti.

– Meillä yksi perusperiaate on rangaistusjärjestelmän selkeys. Usein se on vankeussakko, mutta toki siihen on tuotu monia elementtejä, kuten yhdyskuntaseuraamukset, palvelurangaistukset, nuorisorangaistus. Kyllä edelleenkin on aihetta miettiä muitakin vaihtoehtoja, kun selvitetään näitä vaihtoehtoja. Saattaa olla, että löydetään uusia toimivia ratkaisuja.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos