Mikä saa älypuhelimen akun – kuten kävi Samsung Note 7:lle – räjähtämään? Kotimikro-lehti selvitti asiaa.
Älypuhelimissa oleva akku on litiumionityyppiä, jossa on tiettyjä heikkouksia, kuten viimeaikaiset uutiset ovat osoittaneet.
Viimeisin tapaus, Samsungin Galaxy Note 7, on erikoinen, mutta ei harvinainen, sillä myös muun muassa iPhone on liitetty tulipaloihin. Samsungin kohdalla päädyttiin lukuisten tapausten takia siihen, että koko malli vedettiin markkinoilta.
Kuinka on mahdollista, että huippukehittynyt akku voi syttyä itsestään?
Huolehdi akustasi:
- Älä altista akkua kovalle lämmölle tai kylmyydelle – akku voi parhaiten 0-45 asteessa.
- Irrota laturi, kun akku on ladattu.
- Vältä roiskeita ja kosteutta, ellei laite ole vesitiivis.
Yleisesti käytössä olevassa litiumionitekniikkaan perustuvassa akussa on useita kennoja, jotka varastoivat virtaa. Kussakin kennossa on elektrodeina plusnapa (anodi) ja miinusnapa (katodi), joiden välissä ovat elektrolyytit liikuttamassa litiumionia elektrodista toiseen.
Kun akkua ladataan tai käytetään, litiumionit liikkuvat elektrolyyttien ja elektronien läpi, jotka liikkuvat vastakkaiseen suuntaan. Toisin kuin vanhemmat akkutyypit litiumioniakku tarvitsee ohjauspiirin, joka estää akkua ylilataamasta, ylikuumenemasta tai räjähtämästä.
Niissä tapauksissa, joissa litiumioniakku on räjähtänyt, on myös lähes aina käynyt niin, että akku on ennen tuhoutumistaan ylilatautunut viallisen ohjausyksikön takia.
Samsungin omistajat voivat tarkistaa älypuhelimensta akun tilan WonderHowTo-sivuston näppärällä niksillä. Testi tehdään yksinkertaisesti pyörittämällä akkua. Jos se pyörii hyvin, siinä on luultavasti pullistuma. Jos pullistuma erottuu paljaalla silmällä, akku on syytä vaihtaa.
MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Kotimikro-lehden kanssa.
Muita Kotimikro-lehden artikkeleita: