Hinkuyskä leviää, uskaltaako huvipuistoon lähteä? Ylilääkäri antaa vinkit kesäpöpöjen välttelyyn

Hinkuyskä leviää Suomessa, joten uskaltaako huvipuistossa käydä? Miten muita kesäisiä tauteja voisi torjua? 

Hinkuyskä on levinnyt Suomessa tänä kesänä 2024. Heinäkuun alussa Suomessa oli löydetty jo 714 laboratoriovarmennettua hinkuyskätapausta.

Hinkuyskä leviää tavallisestikin sykleissä muutamien vuosien välein.

– [Korona]pandemia sotki monen taudin syklin. Milloin [hinkuyskän] seuraava huippuvuosi tulee? Sitä on vaikeaa sanoa. Ehkä se on tämä vuosi, ylilääkäri Leif Lakoma Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infektiotautien torjunta ja rokotukset -osastolta kuvaili Huomenta Suomessa.

Hengitystieinfektiot yleensä vähenevät lomilla, kun koulut ja päiväkodit ovat kiinni.

– Matkailu kun lisääntyy, lisääntyvät myös matkailusta tulevat taudit, Lakoma huomauttaa.

Auttaako hinkuyskärokote, kenen se tulisi ottaa? Millaiset taudit kesällä vaivaavat? Katso koko keskustelu jutun alussa olevalta videolta!

"Huvipuistoissa voi käydä turvallisin mielin"

Talvella suomalaiset ovat tottuneet flunssa-aaltoihin. Kesälläkin tauteja voi olla liikkeellä, mutta aivan talvea vastaavia "flunssa-aaltoja" ei ole, Lakoma kertoo sähköpostitse.

– Hengitystieviruksia kiertää kesällä väestössä paljon vähemmän. 

Esimerkiksi huvipuisto ei ole erityinen tartuntariski hengitystieinfektiolle.

– Huvipuistoissa voi käydä turvallisin mielin. Kesäfestareille tai laivamatkallekin voi huoletta osallistua. Kesän tapahtumista voi nauttia turvallisin mielin, olivat ne sitten sisällä tai ulkona, Lakoma kertoo sähköpostitse.

Loma-aikanakin tavanomaisen rokotussuojan on hyvä olla kunnossa. Esimerkiksi puutiaisaivokuumetta vastaan suositellaan rokotetta, jos oleskelee luonnossa pitkään riskialueilla.

– Rokote ei kuitenkaan suojaa punkeilta, tai huomattavasti puutiaisaivokuumetta yleisemmältä borrelioosilta, joten itse punkeilta suojautuminen on tärkeintä. Suomessa luonnossa voi liikkua huoletta, mutta riskialueilla punkeilta kannattaa suojautua muun muassa pitkälahkeisella vaatetuksella, Lakoma sanoo.

Suuntana tropiikki? Tässä kohteessa tarve malarianestolääkitykseen

Muutkin suojausmetodit kannattaa kesämenoissa ottaa käyttöön.

Seksitautien mahdollisuus on hyvä muistaa, ja kondomi tarjoaa näitä vastaan parhaan suojan. Testiin kannattaa hakeutua herkästi, sillä seksitaudit ovat useimmiten oireettomia.

Mikäli matka suuntautuu Suomen sijaan tropiikkiin, on tärkeää paitsi hankkia asianmukaiset rokotukset, myös suojautua hyttysiltä päivisin ja öisin.

– Malarianestolääkityksen tarve kannattaa tarkistaa erityisesti Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan matkustettaessa. Tämä on erityisen tärkeää malaria-alueilta kotoisin olevilla ihmisillä, sillä vastustuskyky malariaa vastaan häviää Suomessa pidempään asuttaessa, Lakoma sanoo.

Katso myös: Yksi kymmenestä sairastaa salakavalaa munuaistautia, joka ei aluksi oireile

Lue myös:

    Uusimmat