Virheellinen kasvomaskin käyttö voi jopa lisätä koronatartunnan riskiä.
Vaikka Suomen viranomaiset eivät virallisesti ole suositelleet ihmisille hengityssuojainten tai kangasmaskien käyttöä, katukuvassa niiden määrä on lisääntynyt.
THL alleviivaa verkkosivuillaan, että kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta, mutta voi estää häntä tarttumasta muita. Tämä kuitenkin edellyttää, että suojainta käytetään oikeaoppisesti. Maskin tulisi peittää kasvot tiukasti nenänvarresta leuan alaosaan. Kasvomaskin käytöstä huolimatta ihmisen on huolehdittava fyysisestä etäisyydestä muihin ihmisiin sekä käsi- ja yskimishygieniasta.
Yhdysvalloissa, jossa kasvomaskeista on tullut kansallisasuste, on nähty toistuvia virheitä suojaimen käytössä. Jos maskia käyttää väärin, se voi jopa lisätä koronatartunnan riskiä.
Virhe 1: Kasvomaski peittää vain suun
Kasvomaskin tulisi peittää sekä suu että nenä. Huffington Postin haastattelema infektiolääkäri Thomas Russo muistuttaa, että usein ihmiset hengittävät osin tai kokonaan nenänsä kautta ja viruspartikkelien hengittäminen voi johtaa tartunnan saamiseen. Taudinaiheuttajia voi päätyä myös itse maskiin ja sitä kautta suojaimen yläpuolella oleviin sieraimiin.
Ainoastaan suun peittävä maski ei myöskään suojaa muita ihmisiä, jos tartunnan saanut niistää tai aivastaa.
Lue myös: Tutkimus paljastaa, milloin korona tarttuu herkimmin ihmisestä toiseen – vahvistaa käsitystä salakavalasta tartuttajasta
Virhe 2: Kasvomaski peittää vain nenänpään
Kasvomaski tulisi vetää nenänvarteen asti. Jos suojain peittää vain nenänpään, maskin reunoille jäävät suuret aukot mahdollistavat ilman ja taudinaiheuttajien pääsyn maskin sisään.
Virhe 3: Kasvomaski pääsee kosketuksiin muun kehon kanssa
Kasvomaskia ei tulisi siirtää pois nenän ja suun edestä esimerkiksi kaulalle ja laittaa sitten takaisin paikoilleen. Tällöin maskin sisäosaan saattaa päätyä taudinaiheuttajia, jotka ihminen sitten vie suoraan hengitysteidensä eteen.
Kun maskin ottaa pois, se pitää tehdä ottamalla kiinni korvien ympäri menevistä silmukoista. Tämän jälkeen suojain tulee laittaa suljettuun pussiin tai muuhun saastuneille tavaroille tarkoitettuun paikkaan. Kädet tulee pestä ennen ja jälkeen kasvomaskin pukemisen ja riisumisen.
Virhe 4: Kasvomaski ei ole tarpeeksi tiukalla
Kotitekoiset kangasmaskit voivat olla liian löysiä käyttäjänsä kasvoihin, mikä vähentää maskin suojaustehoa. Maskin tarkoituksena kun on peittää kasvojen alaosa tiiviisti, mutta mukavasti. Kaikkien aukkojen tukkiminen on mahdotonta, mutta mitä vähemmän niitä on, sen parempi.
Varmista maskin istuvuus ennen uloslähtöä, sillä likaisilla käsillä suojavälineen kiristäminen on tartuntariski.
Parrakkaiden henkilöiden on syytä huomata, että muhkea parta heikentää kasvosuojaimen tiiviyttä ja siten myös tehoa. Nyt on hyvä hetki kokeilla lyhyempää partamallia.
Lue myös: Tutkijat: Miesten parroissa on enemmän pöpöjä kuin koirissa
Virhe 5: Kasvomaskin pesu on puutteellista
Jos kasvomaskia mielii käyttää useammin kuin kerran, tulee sen pesusta huolehtia tarkasti. Maski on järkevää pestä päivittäin. Kankaiset kasvosuojaimet voi pestä pesukoneessa yli 60 asteessa. Pesty kasvomaski tulee säilyttää puhtaassa ja kuivassa paikassa.
Lue myös: Kannattaako ruokaostoksilla käyttää kertakäyttöhanskoja? Mikrobiologi tyrmää idean: ”Enemmän harmia kuin hyötyä”
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: Huffington Post, The New York Times, Today.com, THL