Eduskunnan hallintovaliokunta on koko päivän kestäneiden neuvottelujen jälkeen päässyt yksimielisyyteen rajavartiolain muuttamista koskevasta mietinnöstä.
Rajavartiolakiin tulee aiempaa laajemmat mahdollisuudet rajoittaa rajaliikennettä poikkeustilanteissa, esimerkiksi jos Venäjä ryhtyisi hybridivaikuttamisoperaationa vyöryttämään rajalle turvapaikanhakijoita. Turvapaikkahakemukset voidaan keskittää yhteen tai useampaan rajanylityspaikkaan, jos se katsotaan välttämättömäksi vakavan uhan takia.
Valiokunta korostaa, että tästä voidaan yksittäistapauksissa poiketa, ottaen huomioon lasten, vammaisten tai muiden haavoittuvassa asemassa olevien oikeudet.
Valiokunnan puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) kertoo MTV Uutisille olevansa tyytyväinen yksimieliseen päätökseen.
– Nyt on kiistatonta, että tarvittaessa poikkeuksellisessa tilanteessa koko itäraja voidaan sulkea ja keskittää turvapaikkahakemusten vastaanotto esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentälle. Ja samaan aikaan sekä suljetut raja-asemat ja maastoraja ovat juridisesti samassa asemassa eli myös maastorajan kautta voidaan estää se, että ihmiset välineellistetyssä tilanteessa hakevat Suomesta turvapaikkaa, Purra sanoo.
– Koville se kyllä otti ja välillä meinasi usko loppua, Purra kuvailee pitkää päätöksentekoprosessia.
Yksimielinen päätös ei syntynyt helpolla, sillä valiokunta istui monena päivänä useita tunteja vääntämässä sopua. Hallituspuolueista varsinkaan vihreät ja Vasemmitoliitto eivät olleet aluksi innokkaita suostumaan muuttamaan hallituksen esitystä, jonka aiemmin sanottiin olevan riittävä.
Oppositiopuolueet Perussuomalaiset ja Kokoomus vaativat tiukennuksia, jotta epäselvyyttä itärajan sulkemisen mahdollisuudesta ei jää.
Tämän takia valiokunta ehdottaa lakiin monmenttia, jossa säädetään nimenomaisesti siitä, että kansainvälistä suojelua voi hakea Suomen valtakunnanrajalla vain sellaisessa rajanylityspaikassa, johon kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty. Tästä voidaan kuitenkin yksittäisessä tapauksessa poiketa ottaen huomioon lasten, vammaisten ja muiden erityisen haavoittuvassa asemassa olevien oikeudet.
Rajavartijat voivat käyttää näin lasten, vammaisten, vanhusten ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien kohdalla poikkeuksia itärajalla, vaikka hybridioperaatio olii käynnissä.
Perussuomalaiset ehti jo ennen valiokunnan virallista tiedotetta julkistaa oman tiedotteensa, jossa sanottiin puolueen saaneen vaatimuksensa läpi.
Eduskunta kesälomalle rajasovussa
Perussuomalaiset oli valmis kieltäytymään samaan kokonaisuuteen kuuluvan valmiuslain uudistuksen kiireellisestä käsittelystä, ellei puolueen vaatimia tiukennuksia saada rajavartiolakiin.
Nyt tiukennukset saatiin aikaan eli ensi maanantaina eduskunta äänestänee sopuistasti rajavartiolain muutokset voimaan ennen kuin eduskunta jää kesälomalle.
– Saimme haluamamme muutokset aikaan. Meillä on valmiuslakiin omat esityksemme, joiden puolesta äänestämme, mutta muuten meillä ei nyt ole estettä valmiuslain kiireelliselle käsittelylle, Purra kertoo.
Valmiuslain kiireellinen käsittely tarvitsee viiden kuudesosan enemmistön eduskunnassa. Myös valmiuslain uudistukselle varaudutaan erilaisiin hybridiuhkiin ja se muodostaa kokonaisuuden rajavartiolain uudistuksen kanssa.
Torstai-iltana syntynyt sopu hallintovaliokunnassa tarkoittanee sitä, ettei suurta poliittista draamaa näiden lakihankkeiden osalta enää ole vaan lakimuutokset etenevät melko yksimielisesti.
Yksi esimerkki tästä on se, että hallintovaliokunnan kokoushuoneesta kuului raikuvia aplodeja, kun käsittely saatiin illalla päätökseen.
Juttua päivitetty kello 21.27. Juttuun lisätty Riikka Purran kommentit sekä lisötietoja päätöksestä.