Voidaanko Suomen raja sulkea turvapaikanhakijoiden hallitsemattomalta maahantulolta vai ei – hallintovaliokunta käy viime hetken kiistaa lakimuutoksesta

2:47img
Katso video: Näin hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra kertoo perussuomalaisten muutosvaatimuksista lakiesitykseen.
Julkaistu 30.06.2022 16:24
Toimittajan kuva

Vesa Kallionpää

vesa.kallionpaa@mtv.fi

@VesaKallionpaa

Eduskunnan hallintovaliokunnassa kiistellään muutoksista lakiin, jolla varaudutaan siihen, että turvapaikanhakijoita käytettäisiin hybridivaikuttamisen välineenä Suomen rajoilla. Kädenvääntö tiukemmasta ja löysemmästä linjasta voi jatkua yömyöhään.

Varsinkin perussuomalaiset ja kokoomus vaativat lakiin ja ainakin sen perusteluihin selkeämmät linjaukset siitä, että turvapaikanhakijoiden maahantulo voidaan selkeästi estää, jos heidän määränsä on hallitsematon. Taustalla on skenaario, että Venäjä päästäisi suuren määrän turvapaikanhakijoita Suomen itärajalle.

– Tällaisenaan hallituksen esitys ei perussuomalaisille riitä. Siellä on useita ristiriitoja pykälien ja perusteluiden välillä, joista seuraa se, että tulkitsija ja toimeenpanija ei oikein tiedä, mitä pitäisi noudattaa, kertoi hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra (ps.).

– Tällaiset pitää saada sieltä pois. Useampi kohta vaatii täsmennyksiä ja näiden ongelmien ja ristiriitojen korjaamista, vaati Purra MTV:n Uutisten haastattelussa.

Myös toinen oppositiopuolue kokoomus on samoilla linjoilla. Kokoomuksenkin mielestä rajavartiolaissa pitää riittävän selkeästi pystyä määrittelemään, miten raja voidaan tarvittaessa sulkea.

Kiista jakaa myös hallituspuolueita

Valiokunnissa on tavallista, että hallitus- ja oppositiopuolueet ovat joistain yksityiskohdista eri mieltä.

Rajavartiolain kohdalla sävy- ja tiukkuuseroja on tiettävästi myös hallituspuolueiden välillä, mikä tekee asiasta hallituksen kannalta kiusallisen.

Lakiesityksestä vastaa sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) johtama ministeriö, ja tiettävästi erityisesti vihreät puolustavat sitä sinnikkäästi. Tukea tulee myös vasemmistoliitosta.

Taustalla on halu puolustaa turvapaikan hakemisen oikeutta myös vihamielisen turvapaikkavyöryn oloissa.

Muille hallituspuolueille tilanne on hankala, koska yleensä hallituspuolueet pitävät kiinni hallituksen esityksistä. Nyt toisessa vaakakupissa on rajaturvallisuuden esitettyä selkeämpi parantaminen ja myös perussuomalaisten uhkaus valmiuslain jarruttamisesta.

Kokous voi jatkua kellon ympäri

Hallintovaliokunta on puinut rajavartiolakia huolella. Tämän päiväinen kokous alkoi aamulla kello yhdeksän. Eduskunnan aikataulujen takia valiokunnan kanta on määrä päättää tänään.

– Uskon, että saamme tänään asian valmiiksi. Lopputulos voi syntyä vasta kello 23.59, mutta tänään kuitenkin. Mikäli se vielä siitä venyisi, niin se kertoisi siitä, että ei ole mahdollista päästä yhteisymmärrykseen, arvioi Purra.

– Sitten se ryhmä tai ne ryhmät, jotka ovat jääneet vähemmistöön jättävät vastalauseen, totesi Purra.

Eduskunnan täysistunto päättää rajavartiolain sisällöstä ensi maanantaina.

Perussuomalaisten uhkaus luo lisäpaineita

Käsittelylle luo lisäpaineita se, että perussuomalaiset ovat uhanneet estää valmiuslain kiireellisen käsittelyn, jos rajavartiolakia ei tiukenneta. Valmiuslain kiireellinen käsittely vaatii eduskunnassa harvinaisen 5/6:n enemmistön.

Perussuomalaiset pitävät vaatimuksestaan kiinni.

– Ehdottomasti näin on. Me haluamme, että tästä talosta tulee tehokasta lainsäädäntöä, jolla me kykenemme vastaamaan näihin uudenlaisiin uhkiin, vahvistaa Purra, joka on myös perussuomalaisten puheenjohtaja.

Hallituspuolueet puolestaan ovat arvostelleet perussuomalaisten lakikoplausta vastuuttomaksi, koska myös valmiuslain nopeaa muutosta pidetään Suomen turvallisuuden kannalta tärkeänä.

Sekä valmiuslain että rajavartiolain lopullisesta hyväksymisestä on määrä päättää ensi viikon torstain täysistunnossa.

Lakien kiireellisyyttä kuvaa se, että eduskunta kokoontuu niiden takia erittäin poikkeuksellisesti vielä heinäkuussa.

Tuoreimmat aiheesta

Turvapaikanhakijat