Rajut luvut lyötiin tiskiin: Älypuhelinta käytetään jopa 100 kertaa päivässä – näin moni sortuu someen keskellä yötä

COLOURBOX20409234
Julkaistu 11.11.2017 12:22

MTV LIFESTYLE

Älypuhelin saa ihmisen huomion päivin ja öin jatkuvilla ilmoituksillaan esimerkiksi, kun joku tykkää kuvasta Instagramissa, lähettää viestin WhatsAppissa, haluaa seurata Twitterissä tai julkaisee blogin Linkedinissä.

Älypuhelimen käyttöä on tutkineen Deloitten Global Mobile Consumer Survey 2017 -tutkimuksen mukaan pohjoismaalaisista 96 prosenttia käyttää älypuhelintaan päivittäin ja yli 30 prosenttia käyttää sitä viiden minuutin sisällä heräämisestään, muuhun kuin herätyskellon sammuttamiseen.

– Moni meistä on riippuvainen älypuhelimestaan ja sen jatkuvasta viestitulvasta. Älypuhelin on tekemisen keskiössä ajasta ja paikasta riippumatta. Tutkimuksemme mukaan joka viides pohjoismaalainen vilkaisee puhelintaan vähintään 50 kertaa päivässä. Nuorista jopa 16 prosenttia käyttää puhelintaan yli 100 kertaa päivässä, kertoo Deloitten teknologia, media ja telekommunikaatio -toimialan vetäjä Jukka-Petteri Suortti.

Käytetään jopa keskellä yötä

Nuoriso myös käyttää puhelintaan ahkerammin aamuisin, sillä jopa 58 prosenttia nuorista katsoo älypuhelintaan viiden minuutin sisällä heräämisestään.

Tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia pohjoismaalaista käyttää puhelintaan vielä viimeisen puolen tunnin sisällä ennen nukahtamistaan.

Kaikille yöunet eivät kuitenkaan tarkoita unta, sillä noin 10 prosenttia pohjoismaalaisista sekä lukee viestit että tarkastaa sosiaalisen median ilmoitukset keskellä yötä.

Vaikuttaa työelämään

Älypuhelimet ovat toki helpottaneet radikaalisti joitain arkirutiineja, mutta kyllä niistä ongelmiakin riittää. Deloitten tulevaisuuden työtä tutkivassa Human Capital Trends -tutkimuksessa todetaankin, että työpaikkojen tietotulva lisää henkilöstön kuormitusta, mikä saattaa vähentää tuottavuutta monilla työpaikoilla. 

Tuoreimmat aiheesta

Puhelimet