Tutkimuksessa selvitettiin älypuhelimen käytön vähentämisen seurauksia.
Älypuhelinta selatessa sosiaalinen media vie mukanaan, ja moni viettää laitteella tunteja päivästään.
Kerroimme viime vuonna, että suomalainen viettää älypuhelimella keskimäärin 4 tuntia 26 minuuttia päivittäin.
Eniten jatkuvan viihteen ääressä viihtyvät Tilastokeskuksen mukaan 15–24-vuotiaat: heidän ruutuaikansa oli vuosien 2020–2021 noin 5 tuntia 46 minuuttia.
Vaikka teknologiasta on myös hyötyä, moni on huolissaan sen vaikutuksesta kognitiiviseen toimintaan ja mielenterveyteen.
Yhdysvaltalaistutkijat ottivat kuukauden mittaisessa satunnaistetussa ja kontrolloidussa tutkimuksessaan selvää siitä, kuinka jatkuvan internet-yhteyden poistaminen älypuhelimien kautta voi vaikuttaa henkilön psykologiseen toimintaan. Tutkimuksesta uutisoi Medical Xpress.
Lue myös: Moni lukiolaistyttö viettää somessa jopa yli kuusi tuntia päivässä – vaikutus monella tapaa hätkähdyttävä
Tutkijat ottivat netin pois
Tutkimuksessa käytettiin matkapuhelinsovellusta, joka esti osallistujien internet-yhteyden puhelimesta kahdeksi viikoksi. Tutkimukseen osallistui 467 henkilöä, mutta lopulta vain 266 heistä latasi sovelluksen ja vain 119 oikeasti toimi ohjeiden mukaan ja luopui netistä ainakin 10 päiväksi.
Tutkimuksessa estettiin nimenomaan netin käyttö, mutta osallistujat pystyivät edelleen olemaan yhteydessä puhelimellaan ihmisiin tekstiviestien ja puheluiden kautta. He pystyivät myös käyttämään internetiä esimerksi pöytätietokoneella.
Lue myös: Huomaatko arjessasi kissavideon mentävän aukon? Aivotutkija kertoo, miksi se on huolestuttavaa
Suurin osa osallistujista hyötyi nettiblokkauksesta. Ruutuaika väheni osallistujilla keskimäärin päivittäisestä 314 minuutista 161 minuuttiin.
Tutkijat havaitsivat, että netin käytön vähentäminen paransi osallistujien mielenterveyttä, subjektiivista hyvinvointia sekä objektiivisesti mitattua keskittymiskykyä. 91 prosenttia osallistujista paransi tulostaan ainakin yhdellä näistä osa-alueista.
Muutos tarkkaavaisuudessa vastasi 10 vuoden ikääntymiseen liittyvän heikentymisen poistamista, ja mielenterveys parani enemmän kuin masennuslääkkeillä keskimäärin.
Kaksi viikkoa ilman internetiä olleiden osallistujien mielenterveys ja hyvinvointi olivat merkittävästi korkeammalla tasolla vielä kaksi viikkoa nettiin palaamisen jälkeenkin.
Tutkijoiden havainnot viittaavat siihen, että ihmiset käyttivät aikaansa "paremmin", kun heillä ei ollut nettiä koko ajan taskussaan. He viettivät enemmän aikaa ihmisten seurassa, liikkuivat ja oleskelivat luonnossa.
Tutkimustulokset viittaavat siihen, että jatkuva nettiyhteys voi olla haitallista ajankäytöllisesti, mutta myös henkilön koginitiivisen toiminnan ja hyvinvoinnin kannalta.
Tutkimus esiteltiin Pnas Nexus -julkaisussa.
Lue myös:
"Ruutukaappaus" on aikamme epidemia, joka koskee kaikenikäisiä – "Ei pitäisi syyllistää, että ihminen on 'koukussa'"
Älypuhelinten käytöstä uudet suositukset: Erityishuomio vuoden 2007 jälkeen syntyneistä lapsista
Katso myös: Kännykät kasvattavat kokonaista sukupolvea – lahottaako some pään?
10:05Miten digitalisaatio vaikuttaa lasten ja nuorten keskittymiskykyyn ja kasvurauhaan? Haastattelussa Itä-Suomen yliopiston kasvatustieteen professori ja neuropsykologi Nina Sajaniemi.
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Medical Xpress, Pnas Nexus