Rakastettu Pikku prinssi tunnetaan kirjana, josta on aivan mahdotonta tehdä elokuvaa.
Kirjassa ei ole sellaisia tapahtumaketjuja, joiden varaan voisi kehittää tarinaa. Antoine de Saint-Exupéryn klassikko on lähempänä aforismikokoelmaa.
Nyt elokuva on kuitenkin valmis, ja se on de Saint-Exupéryn perikunnan hyväksymä. Pikku prinssin maailmanensi-iltaa juhlistettiin Cannesin festivaalilla toukokuussa.
– Elokuva on kunnianosoitus. Se ei yritäkään olla kirjan suora elokuvaversio, korostaa ohjaaja Mark Osborne.
– Suora adaptaatio olisi virhe. Harkitsimme nimenkin vaihtamista. Mutta sitten totesin, että kaikki kirjan lukeneet kuitenkin tietävät, että elokuvan pitää olla vain tulkintaa.
Elokuva onkin rakkaudella tehty kertomus siitä, miten Pikku prinssin filosofia vaikuttaa ihmiseen. Päähenkilö on nuori tyttö, joka alkaa lukea sitä ja tutustuu samalla naapurin vanhaan lentäjään. Aikuisten kiireinen ja tunkkainen maailma ja vapauttava mielikuvitus joutuvat törmäyskurssille.
Aluksi ehdoton ei
Hanke oli niin haastava, että kun sitä ensimmäisen kerran tarjottiin Osbornelle, hän sanoi ehdottoman ein.
– Silloin minua pyydettiin siirtämään de Saint-Exupéryn kirja tietokoneanimaatioksi. Tiesin, että ainoa mahdollisuus on kertoa tarina siitä, mitä Pikku prinssi tarkoittaa. Toisaalta tiesin, että se merkitsee kaikille hieman eri asioita.
Hullu tehtävä alkoi kiehtoa amerikkalaista Osbornea, jonka edellinen pitkä animaatio on Hollywoodissa tehty Kung Fu Panda. Pikku prinssi vei lopulta viisi vuotta hänen elämästään.
– Ensimmäiset yhdeksän kuukautta olin salaa varma, ettei tästä mitään tule. Sitten keksin, että elokuvassa todellisuuden pitää olla tietokoneanimaatiota, ja mielikuvitusmaailma on perinteistä stop motion -animaatiota. Yhdistelmä on jo yksi tarina itsessään.
Mukavaa itkettää ihmisiä
Osbornen mukaan kirjan suosion salaisuus on tavassa, jolla se tekee aikuisista lukijoista taas lapsia. Kirja käsittelee vakavasti perustunteita ja samalla leikkisästi kyseenalaistaa kaikenlaista kaavamaista ajattelua.
– Ihmissuhteet, suru, menetys, rakkaus. Mitä ne ovat? Mitä on olla lapsi, ja mitä mielikuvitus on? Kaikille tekee hyvää käsitellä nämä kysymykset.
Ohjaajalle kirja oli hyvin tuttu. Hän oli saanut sen tulevalta vaimoltaan parikymppisenä. Se auttoi pariskuntaa pitämään yhtä, kun he olivat opiskelujen vuoksi vuoden erillään toisistaan. Osborne kertoo kirjan myös opettaneen hänelle paljon taiteilijuudesta.
– Siinä sanotaan, että lapsi piirtää mitä haluaa ja on siksi onnellinen. Hän ei välitä, mitä muut kuvassa näkevät.
– Oma ääneni vahvistui näiden ohjeiden avulla.
Resursseista Osbornella ei ollut nyt pulaa. 60 miljoonan euron budjetilla Pikku prinssi nousee kaikkien aikojen kalleimpien eurooppalaisten animaatioelokuvien joukkoon. Sitä tehtiin Pariisista johdettuna Montrealissa, Los Angelesissa, New Yorkissa ja vähän myös Suomessa: äänitehosteita tilattiin kokkolalaiselta Heikki Kossilta.
Ensi-iltanäytöksessä Osborne sai vihdoin huojentua.
– Kun näin raavaiden miesten itkevän, tiesin, että elokuva puhuttelee. Tiesin tehneeni jotain oikein. Kerrankin oli mukavaa itkettää ihmisiä.
Pikku prinssi – tästä on kyse
- Kirjailija ja lentäjä Antoine de Saint-Exupéryn vuonna 1943 julkaistu pienoisromaani.
- Kirja on käännetty yli 250 kielelle.
- Edellinen elokuvaversio oli vuonna 1974 tehty, huonosti menestynyt musikaali.
- Uuden elokuvan englanninkielisessä versiossa ääninäyttelevät mm. Jeff Bridges, Marion Cotillard ja James Franco.
- Elokuvan Suomen ensi-illan ajankohta ei ole vielä varmistunut.
STT-KALLE KINNUNEN