Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskuksen toimitusjohtaja Mikko Juva sanoo rakennussuunnitelman olevan rakentamisessa kaikkein tärkein vaihe, johon todella kannattaa satsata ennen kuin lähtee kyselemään tarjouksia.
Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut
– Tärkeimmät päätökset tehdään suunnitteluvaiheessa. Jos homma alkaa luisua myöhemmin raiteiltaan, niin siinä enää hirveästi voi tehdä mitään, Mikko Juva sanoo.
Jos ylimääräinen vaivannäkö ei pelota, kehottaa hän ainakin harkitsemaan yhtenä vaihtoehtona talon tilaamista ulkomailta, esimerkiksi Virosta.
– Myös Saksa on hyvä vaihtoehto. Siellä on pitkä perinne valmiiden talopakettien tekemiselle ja erityisesti niiden kuljettamiselle toisiin maihin.
– Vaikeuskertoimet tietysti kasvavat, kun talopaketti tilataan ulkomailta, joten vuodenkin voi huoletta varata suunnittelulle – ja toisen vuoden rakentamiselle.
Anna ja Tomi tilasivat valmiin paketin Virosta
Haminalaiset Anna Kuikko ja hänen miehensä Tomi Salminen päätyivät ostamaan oman talonsa täysin valmiina virolaiselta firmalta, eivätkä ole päätöstään katuneet.
– Eipä ole kyllä mitään ongelmia ilmennyt. Kaikki on ollut niin kuin pitää, Kuikko toteaa nyt, reilu vuosi muuttamisen jälkeen.
Talopaketin tarjoaja oli helppo valita, sillä Anna Kuikon kummisetä työskentelee taloja valmistavassa virolaisfirmassa.
– Talo tuli ihan kokonaisena perustuksine kaikkineen. Asennusmiehet touhusivat paikan päällä pari päivää ja sitten se oli siinä. Helppo homma.
Hintaa muuttovalmiille 91 neliömetrin kodille tuli noin 140 000 euroa. Virolaisfirman myymien omakotitalojen hintaan sisältyvät talon vakiovarusteet, kuten keittiökalusteet, eteis- ja seinäkaapit, pesukone, ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmä sekä yleiset sisä- ja ulkovalaisimet.
Talopaketti on verrattain edullinen. Jos samankokoisen talon rakentaisi Haminaan itse, voisi budjetti kasvaa noin 200 000 euroon. Summa ei sisällä talopaketin mukana tulevia kalusteita. Arvio perustuu KotiOptimi-kustannusarvio -ohjelmalla tehtyihin laskelmiin.
"Virolaiset talopaketit jopa laadukkaampia kuin suomalaiset"
Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskuksen toimitusjohtaja Mikko Juvan arvion mukaan pariskunnan saama noin 30 prosentin säästö on juuri sitä luokkaa, mitä Virosta ostettaessa yleensä säästetään.
– Karkeasti arvioiden talopaketin saa Virosta parikymmentä prosenttia halvemmalla kuin Suomesta. Olen kuullut että jopa 50 prosenttia halvemmalla olisi saatu, mutta siinä saa kyllä olla melkoiset onnenkantamoiset mukana, Juva sanoo.
Hänen mukaansa Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskukseen tulee vuosittain muutama kysely liittyen talopaketin ostamiseen Virosta.
– Näissä tapauksissa ainakin rakentaminen on sujunut ongelmitta, varmaan juuri siksi, että asioista on otettu etukäteen selvää.
Juvan mukaan rakennuttajilta saadun palautteen perusteella Virossa tehdyt talopaketit ovat olleet työn laadun osalta jopa laadukkaampia kuin Suomessa tehdyt.
– Virosta – tai Latviastakin – ostetuissa talopaketeissa erityisesti mittatarkkuus on ollut huolellisempaa. Esimerkiksi elementtitalon pystytyksessä palaset ovat istuneet suoraan paikalleen, eikä viimeistelyä tai siivousta ole pahemmin tarvittu. Kaiken kuulemani palautteen perusteella sanoisin, että virolaisten talopakettien työn laatu ei välttämättä ole ollenkaan huonompaa kuin Suomessa – jopa päinvastoin.
Täysin valmis talo toimitettiin muutamassa kuukaudessa
Anna Kuikolle ja Tomi Salmiselle helppous oli myös tärkeä kriteeri uutta kotia miettiessä ja tämän vuoksi talopaketti oli käytännössä ainoa vaihtoehto.
– Vain maapohja piti tehdä itse, Anna sanoo.
Moduulitekniikkaa rakentamisessa hyödyntävä virolaisyritys valmistaa talot täysin valmiiksi tehtaansa sisätiloissa. Muuttovalmiin talon matka Kuikon ja Salmisen tontille kulki Viron Paldiskista laivalla Hankoon ja Hangosta rekalla Haminaan.
Talopaketin osto-myyntisopimuksen tekemisestä talon saapumiseen kotipihalle kesti vain pari kuukautta. Pariskunta kirjoitti viralliset paperit Viron tehtaalla lokakuussa ja uuteen kotiin pariskunta pääsi muuttamaan joulukuussa. Ennen sopimuksen allekirjoittamista pariskunta oli suunnitellut talopakettia Annan kummisedän kanssa.
– Kun setä oli siinä mukana, ei tarvinnut miettiä, voiko yritykseen luottaa. Kävimme kuitenkin paikan päällä, koska halusimme nähdä, missä talo rakennetaan. Asiointi oli helppoa, kun kaikki puhuivat suomea, Anna Kuikko kertoo.
Suunnitteluvaiheessa ei pidä hätiköidä
Mikko Juva suosittelee vahvasti tekemään samoin kuin Kuikko ja Salminen eli ottamaan talopaketin hankintaan mukaan suomalaisen asiantuntijan.
– Se lähtee nimittäin äkkiä lapasesta, jos yhtäkkiä istuu virolaisessa firmassa yksinään. Varmasti englannilla pärjää Virossa, mutta jo yksistään rakennusalan sanasto voi olla outoa, eikä termejä välttämättä tajua.
– Usein ihmiset ymmärtävät ammattilaisen merkityksen vasta sitten, kun on liian myöhäistä. Jos homma alkaa luisua myöhemmin raiteiltaan, niin siinä enää hirveästi voi tehdä mitään, kun tärkeimmät päätökset on tehty jo suunnitteluvaiheessa.
Kun ennakkosuunnittelu on tehty ja aletaan hieroa kauppoja, täytyy suunnitelmat saada kirjallisena virolaisfirmalta.
– Talotehtaalta pitää saada suunnitelmat dokumentoituna, jotta ne voi hyväksyttää oman kuntansa rakennusviranomaisilla. Esimerkiksi kaikille materiaaleille pitää olla Suomessa virallinen hyväksyntä.
Juvan mukaan rakentamisen valmisteluun kannattaa varata ainakin puoli vuotta.
– Kaiken kaikkiaan suosittelen ainakin ottamaan selvää millaisia vaihtoehtoja esimerkiksi virolaisfirmat tarjoavat. Paitsi jos hommassa haluaa päästä helpolla, niin Viroon asti ei kannata lähteä talopaketin perässä.