Rakkausviraston vihki-illassa Helsingissä vihitään kymmeniä pareja poikkeuksellisesti arki-iltana syyskuussa. Alkuvuoden suositut hääpäivät ovat nekin jo viraston tiedossa.
Helsingin Rakkausvirasto eli Digi- ja väestötietovirasto on monen parin suosima vihkipaikka. Viime kesän virastovihkimisistä eritoten perjantait varattiin loppuun jo keväällä, virasto kertoo tiedotteessaan.
Nyt syyskuussa järjestettävässä vihkitapahtumassa huomioidaan työssäkäyvät ja he, jotka eivät ehtineet saamaan vihkiaikaa kesäkuukausille.
Torstaina 21. syyskuuta virastossa astelee vihille 26 paria. Tapahtuma on poikkeuksellinen siitä syystä, että vihille pääsee iltaseitsemään asti, kun normaalisti viimeinen pari vihitään klo 15.15. Vihkitiloissa avioituminen on maksutonta virka-aikaan, mutta myös syyskuun vihki-iltana.
Jokainen pari saa aikaa vartin, mutta itse vihkiminen kestää vain muutaman minuutin.
Paikalla on viraston puolesta todistajia, jos niitä tarvitaan, mutta tilaan mahtuu myös jokunen vieraskin. Todistajina pitää olla kaksi vähintään 15-vuotiasta henkilöä.
Kuinka moni nainen ottaa miehen sukunimen naimisiin mennessä? Tilastot paljastavat nykytrendin. Juttu jatkuu videon alla.
3:50
Mitä pitää muistaa ottaa mukaan vihkipaikalle?
Ei ole täysin tavatonta, että vihkipaikalta palataan taksilla hakemaan puuttuvia henkilöllisyystodistuksia. Näin kävi esimerkiksi Anette ja Risto Suopankille, joiden nopeaksi ajateltu maistraattivihkiminen muuttuikin yli tunnin kestäneeksi kohellukseksi. Lue koko hillitön tapahtumaketju täältä!
Siviilivihkimiseen suuntaavan parin onkin syytä tehdä itselleen lyhyt muistilista, johon todistajien lisäksi tulee kirjoittaa henkilöllisyystodistukset. Sormuksia ei siviilivihkimisessä välttämättä tarvita.
Myös avioliiton esteiden tutkintatodistus tarvitaan mukaan siinä tapauksessa, että sen on tehnyt seurakunta. Todistuksen voimassaoloaika on hyvä tarkastaa vihkiaikaa varatessa: esteettömyystodistus on voimassa neljä kuukautta sen myöntämisestä.
Lue myös: Anetten ja Riston maistraattihäät eivät olleet läpihuutojuttu – syynä hulvaton tapahtumaketju
Naimisiin vuoden 2024 karkauspäivänä? Toimi nopeasti
Rakkausvirasto ottaa vihkiaikavarauksia puolen vuoden päähän, ja uusia aikoja avautuukin varattavaksi päivittäin. Suositut päivät tekevät kauppansa nopeasti.
– Huomaamme ajanvarauksessa nopeasti suositut päivät. Vuonna 2024 helmikuussa suosittuja päiviä ovat 24.02.2024 sekä karkauspäivä 29.2.2024. Karkauspäivälle meillä onkin jo useampia varauksia eri kaupungeissa, kertoo johtava asiantuntija Tanja Tams Digi- ja väestötietovirastosta tiedotteessa.
Viime vuonna erityisen suosittu hääpäivä oli 22.2.2022, jolloin virasto vihki liki 400 paria.
Jos vapaa aika löytyy ja todistus avioliiton esteiden tutkinnasta on voimassa, vihille voi päästä aikaisintaan viikon päästä varauksesta.
Moni kirjoittaa avioehdon ennen avioliiton solmimista. Millainen on reilu avioehto? Juttu jatkuu videon alla.
10:00
Lue myös: Näin avioliitto vaikuttaa talouteesi – avioehtosopimuskaan ei vapauta kaikkia velvollisuuksia, asiantuntija: "Usein ei ymmärretä avio-oikeuden laajuutta"
Siviilivihkimisen suosio kasvanut
Suomessa säädettiin vuonna 1917 avioliittolaki, jonka myötä myös siviiliavioliitot mahdollistuivat.
Siviilivihkimisten suosio on Digi- ja väestötietoviraston mukaan kasvanut vuosien varrella kirkolliseen vihkimiseen verrattuna. Jo viimeiset kymmenen vuotta siviilivihkimen on ollut suosituin tapa mennä naimisiin. Esimerkiksi vuonna 2022 solmituista avioliitoista siviilivihkimisiä oli noin 56 prosenttia.
Digi- ja väestötietoviraston ohella avioliittoon voivat vihkiä evankelisluterilainen ja ortodoksinen kirkko, käräjäoikeus sekä ne rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat, joilla on siihen oikeus.
Virastossa avioliittoon vihitään niin samaa kuin eri sukupuolta olevat. Vihkipaikkoja on Suomessa 33.
Katso myös: Alttarille astelee yhä harvempi – onko avioliitossa järkeä?
6:20