Kymmenet samaa sukupuolta olevat parit astelevat avioon jo tällä viikolla tasa-arvoisen avioliittolain astuttua voimaan. Pelkästään maistraateissa vihkimisiä on loppuviikon aikana reilut 30, kerrotaan Länsi-Suomen maistraatista. Se on kerännyt yhteen tiedot koko maan osalta.
– Avioliitot solmitaan etelän isoissa maistraateissa, pohjoisessa ja idässä voi olla ettei varauksia ole yhtään, kertoo henkikirjoittaja ja vastuualueen päällikkö Maria Lunabba.
Lunabba arvioi, että suurin vihkimisruuhka on heti maaliskuun alkupuolella, minkä jälkeen tilanne tasaantunee kevään mittaan.
Suurin yksittäinen tapahtuma on Helsingissä tänään illalla järjestettävä Vihdoinkin vihille, jossa vihitään yhdeksän samaa sukupuolta olevaa pariskuntaa. Parit saavat valita maistraatin vihkikaavan ja papin toimittaman seremonian välillä. Osa pareista on rekisteröinyt parisuhteensa jo aiemmin ja haluaa suhteelleen papin siunauksen. Tapahtuma on yksityistilaisuus eikä sisälly maistraatin lukuihin.
Kirkon virallinen kanta on, että lainmuutoksesta huolimatta kirkollinen vihkiminen ei ole mahdollista samaa sukupuolta oleville. Vihkivälle papille mahdollisesti koituvien seuraamusten arviointi kuuluu hiippakunnan tuomiokapitulille. Useat piispat ovat ennen lain voimaantuloa vedonneet seurakuntien pappeihin, etteivät nämä vihkisi samaa sukupuolta olevia.
2:23
Tukku muutoksia lain myötä
Tasa-arvoinen avioliittolaki tuo mukanaan myös joukon muita lainmuutoksia. Tästä lähtien samaa sukupuolta olevat aviopuolisot voivat adoptoida yhdessä. Adoptio ei ole ollut mahdollista rekisteröidyssä parisuhteessa, koska adoptiolain mukaan vain aviopuolisot voivat adoptoida yhdessä.
Siviilivihkimisen vihkikaavaa on nyt muutettu niin, että sanat aviovaimo ja aviomies on korvattu sanalla aviopuoliso.
Uusien parisuhteiden rekisteröinti ei ole enää lainmuutoksen jälkeen mahdollista, koska ne eivät ole enää vaihtoehto avioliitolle. Parisuhteensa aiemmin rekisteröineet puolisot voivat halutessaan muuttaa rekisteröidyn parisuhteen avioliitoksi yhteisellä ilmoituksella.
Myös uskonnonvapauslakiin tulee muutos. Lain mukaan lapsen uskonnollisesta asemasta päättävät hänen huoltajansa yhdessä. Aiemmin äiti on voinut yksin päättää lapsen uskonnolliseen yhdyskuntaan kuulumisesta, jos huoltajat eivät ole sopineet asiasta lapsen syntymän jälkeen. Tästä lähtien päätöksen tulee olla aina huoltajien yhteinen.
Transsukupuolisuuden vahvistamisesta koskevasta laista on nyt poistettu niin kutsuttu naimattomuusvaatimus. Aiemmin sukupuolen vahvistamista hakeva henkilö ei saanut olla avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Lisäksi laista on poistettu säännös, jonka mukaan avioliitto on muuttunut rekisteröidyksi parisuhteeksi sukupuolen vahvistamistilanteessa.
2:10