Rallin MM-sarja kurkistaa tulevaisuuteen – edessä kiehtova kokeilu: "Kun maailma muuttuu, lajin pitää muuttua mukana"

MM-rallissa kokeillaan uutta kisaformaattia Sardiniassa kesällä – tästä on kyse 4:23
MM-rallissa kokeillaan uutta kisaformaattia Sardiniassa kesällä – tästä on kyse

Touko-kesäkuun vaihteessa ajettavassa Sardinian MM-rallissa koeponnistetaan uudistus, joka saattaa tulla ensi kaudesta alkaen pysyvästi osaksi joitakin MM-ralleja.

Kauden kuudes osakilpailu viedään testimielessä läpi tavanomaista tiiviimmällä aikataululla. Testi-ek ajetaan vasta perjantaina aamulla, ja itse kilpailu alkaa perjantaina iltapäivällä. Kaikki kisapätkät on ajettu 48 tunnissa eli sunnuntai-iltapäivään mennessä.

Ohjelmassa on 16 erikoiskoetta (4+8+4) ja 266,48 ek-kilometriä. Viime vuonna Sardiniassa ajettiin 19 ek:ta ja 320,88 ek-kilometriä.

Sekä kuljettajat että MTV Urheilun asiantuntijat Riku Tahko ja Jari Ketomaa ottavat kokeilun vastaan ilolla.

– Siellä ei ole aikaa ajaa eroja kiinni. Pitää olla terävämpi, kun hypätään autoon: heti ekasta metristä lähtien hana auki ja niin hyviä aikoja tauluun kuin mahdollista, Ketomaa sanoo.

Kovin suuresta muutoksesta ei loppujen lopuksi kuitenkaan puhuta. Tahkon mukaan voisi olla toivottavaa, että kisojen välillä olisi tulevaisuudessa nykyistä enemmän vaihtelua muun muassa pituuteen liittyen.

– Esimerkiksi Safari-rallin luonteeseen kuuluu, että se on todellinen selviytymistaistelu, että sieltä ylipäätään päästään läpi; se ei ole niinkään nopeuskilpailu. Mutta kyllä tuo (reilu 260 ek-kilometriä) riittää tämän päivän maailmassa.

– Kun maailma muuttuu, lajin pitää muuttua mukana. Se pitää olla kompakti pläjäys, mikä annetaan faneille, että he jaksavat seurata koko viikonlopun ajan.

Jutun pääkuvana olevalla videolla mietteensä Sardinian-kokeilusta kertovat Ketomaan ja Tahkon lisäksi Kalle Rovanperä, Esapekka Lappi ja Thierry Neuville.

Lue myös:

    Uusimmat