Rannikoilla ja avomerellä havaittu runsaasti sinilevää – näin tympeältä näytti Espoossa

Selkämerellä sinilevän määrä on lisääntynyt huomattavasti sekä avomerellä että rannikkoseuduilla.

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet rannikoilla, ja havaintoja on tehty runsaasti muun muassa Selkämerellä ja Ahvenanmerellä. Asiasta kertoi Suomen ympäristökeskus (Syke) torstaina.

Sinilevähavaintoja on yhä lähinnä Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta yksittäisiä havaintoja on Syken mukaan tehty eri puolilla Suomea pohjoista Lappia myöten. 

Sisävesien sinilevätilanne on puolestaan pysynyt melko vähäisenä.

Rannikkoalueilla sinilevää on ajankohtaan nähden hieman enemmän kuin tyypillisesti valtakunnallisen seurannan aikaisempina vuosina 1998–2023.

Sisävesien havaintopaikoilla sinilevää on havaittu tämänhetkisestä hellejaksosta huolimatta ajankohtaan nähden hieman vähemmän kuin tyypillisesti.

Selkämerellä sinilevää tavallista enemmän

Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) keräämien tietojen mukaan merialueiden vakioseurantapaikkojen sinilevätilanne on monin paikoin heikentynyt viime viikosta.

Saaristomerellä levää on havaittu hyvin runsaissa määrin aina sisäsaaristosta ulkosaaristoon. 

Sinilevää on havaittu paljon esimerkiksi Naantalissa, Kaarinassa, Kemiönsaarella ja Paraisilla.

Selkämerellä sinilevän määrä on lisääntynyt huomattavasti sekä avomerellä että rannikkoseuduilla. Määrä on Syken mukaan ajankohtaan nähden korkealla tasolla. 

Selkämeren alueella sinilevähavaintoja on tehty runsaasti Luvian ja Rauman edustalla sekä Pyhärannan edustalla.

– Vähäinen määrä sinilevää ei pääsääntöisesti estä vedessä uimista tai veden käyttöä, kunhan noudattaa tarvittavaa huolellisuutta. Vettä ei tule niellä, ja uimisen jälkeen on suositeltavaa peseytyä iho-oireiden välttämiseksi, Varsinais-Suomen ELY-keskus muistutti tiedotteessa.

– Mikäli sinilevää on vedessä runsaasti, ei vettä tule käyttää saunavetenä, syötävien kasvien kasteluvetenä, eikä sitä tule käyttää talousvetenä keittämisenkään jälkeen. Lapsia ja lemmikkejä tulee pitää silmällä ja estää pääsy rantaveteen, eikä kovin sinileväinen vesi sovellu uimiseen.

Lue myös:

    Uusimmat