Tänä aamuna kuollutta Ranskan ex-presidentti Jacques Chiracia on muistettu maailmalla.
Erinomainen meidän saksalaisten ja minun henkilökohtainen kumppani ja ystävä. Näin luonnehti Saksan liittokansleri Angela Merkel edesmennyttä Jacques Chiracia.
– Olin hyvin suruissani saadessani tiedon Jacques Chiracin kuolemasta, hän lisäsi.
Chiracin kuolemasta kertoi hänen perheensä torstaina. Hän oli kuollessaan 86-vuotias.
– Presidentti Jacques Chirac kuoli tänä aamuna rauhallisesti perheensä ympäröimänä, kertoi Chiracin vävy Frederic Salat-Baroux.
Keskustaoikeistolainen Chirac valittiin kahdesti presidentiksi: hän johti Ranskaa vuosina 1995–2007. Hän on pisimpään sodanjälkeistä Ranskaa johtanut presidentti edeltäjänsä Francois Mitterrandin jälkeen.
Eurot käyttöön Chiracin aikana
Chiracin presidenttikausien aikana Ranska otti 1999 viralliseksi valuutakseen euron. Merkittävä merkkipaalu hänen presidentin urallaan oli vuosi 2003, jolloin hän vastusti äänekkäästi Yhdysvaltojen johdolla Irakiin tehtyä hyökkäystä.
Chirac toimi myös pääministerinä vuosina 1974–76 ja 1986–88 ja kotikaupunkinsa Pariisin pormestarina vuosina 1977–1995.
Tuomio varjostaa muistoa
Chiracin jälkeensä jättämää perintöä varjostaa hänen joulukuussa 2011 saamansa kahden vuoden ehdollinen rangaistus julkisten varojen väärinkäytöstä. Oikeus katsoi, että hän oli nimittänyt poliittisia tukijoitaan olemattomiin virkoihin toimiessaan Pariisin pormestarina.
Eurooppalaiset poliitikot kiittelivät Chiracia
Monet muutkin eurooppalaiset poliitikot muistivat Chiracia torstaina. Esimerkiksi Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder ylisti Chiracin panosta muun muassa eurooppalaisessa yhteistyössä. Erilaisesta poliittisesta näkökannasta huolimatta konservatiivinen Chirac seisoi rinta rinnan sosiaalidemokraattisen Schröderin kanssa vastustamassa hyökkäystä Irakiin vuonna 2003.
Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi olevansa "liikuttunut ja surun murtama" kuultuaan Chiracin kuolemasta.
– Eurooppa ei ole ainoastaan menettänyt suurta valtiomiestä, vaan myös puheenjohtaja on menettänyt hyvän ystävänsä. Vaikka tähän traagiseen hetkeen on jo osattu varautua, puheenjohtajalla ei tällä hetkellä ole enempää sanoja surunsa ilmentämiseen, sanoi komission edustaja Mina Andreeva.
Britannian entinen pääministeri Tony Blair kuvaili Chiracia merkittäväksi tekijäksi Ranskan ja Euroopan politiikassa. Aikanaan Blair tuki yhdessä Yhdysvaltain silloisen presidentin George W. Bushin kanssa Irakin sotaa.
– Olivatpa erimielisyytemme mitä hyvänsä, hän oli ystävällinen, avokätinen ja kannustava, Blair sanoi.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ylisti Chiracia viisaaksi ja kaukokatseiseksi valtiomieheksi. Putin myös painotti Chiracin älykkyyttä ja valtavaa tietämystä.
Intohimoinen taiteen ystävä
Chirac sairasteli pitkään ennen kuolemaansa, eikä häntä viime vuosina juuri nähty julkisuudessa.
Chiracin jälkeen Ranskan presidentiksi valittiin Nicolas Sarkozy.
Chirac meni naimisiin vuonna 1956 Bernadette Chodron de Courcelin kanssa. Heille syntyi kaksi tytärtä. Myöhemmin perheeseen tuli vielä vietnamilainen adoptiolapsi.
Chiracin kannattavat pitävät Chiracia yhtenä karismaattisimmista Ranskan sodanjälkeisistä poliitikoista, jolla oli kansanomainen ote ja joka tunnettiin ytimekkäistä sutkauksistaan. Chirac oli myös intohimoinen maailmanlaajuisen taiteen ystävä. Erityisesti häntä kiinnosti aasialainen taide. Pariisissa on museo, joka kantaa hänen nimeään: Musée du quai - Jacques Chirac.