Olympia-avajaisia edeltänyt Ranskan junasabotaasi yhä mysteeri – häiriöstä kärsii jopa 800 000 matkustajaa

Luotijunaliikenteessä oli perjantaina laajoja häiriöitä, joiden syyksi epäillään tuhopolttoja. 

Ranskan luotijunaliikenteeseen kohdistuneiden epäiltyjen tuhopolttojen tekijät ja motiivi ovat yhä selvittämättä, kertoo ranskalaislehti Le Monde.

Luotijunaliikenteessä oli perjantaina laajoja häiriöitä, joiden syyksi epäillään tuhopolttoja. Mikään ryhmä ei ole vielä väittänyt olevansa iskujen takana.

Ranskan valtion omistama rautatieliikenneyhtiö SNCF tiedotti lauantaina, että kolmella keskeisimmällä reitillä seitsemän kymmenestä junasta kulkee lauantaina. Junat voivat olla yhdestä kahteen tuntia myöhässä.

Rautatieyhtiö kertoo myös, että junaverkoston valvontaa on tehostettu niin maalla kuin ilmassa.

Ranskan rautatiehäiriöt heijastuvat myös Lontoon ja Pariisin väliseen junaliikenteeseen.

Eurostar ilmoitti, että noin viidesosa viikonlopun junavuoroista peruuntuu ja että kaikki junat myöhästyvät noin 1,5 tuntia, kertoo BBC. 

Ranskan valtion rautatieyhtiö SNCF kertoo, että junat kulkevat taas normaalisti maanantaina.

Vakava häiriö suurtapahtuman alla

Häiriöt luotijunaliikenteessä alkoivat vain muutamia tunteja ennen Pariisin kesäolympialaisten avajaisia.

Olympialaisten avajaisjuhlallisuuksien lisäksi monet pariisilaiset lähtevät lomalle tänä viikonloppuna. Pariisissa monet kadut hiljenevät, kun pääkaupunkilaiset suuntaavat maaseudulle, hiekkarannoille tai vuoristoon.

Liikenneministeri Patrice Vergriete sanoi BBC:lle, että ilkivallan tekijöiden tavoite oli häiritä lomamatkoja eikä niinkään perjantaisia olympialaisten avajaisia.

Ranskan rautatieyhtiön mukaan kyseessä oli massiivinen ja laajamittainen hyökkäys luotijunaverkon halvaannuttamiseksi.

Vergriete kirjoitti perjantaina viestipalvelu X:ssä, että kyse oli "törkeästä rikollisesta teosta", jonka hän tuomitsee jyrkästi. Myös Ranskan pääministeri Gabriel Attal tuomitsi epäillyn sabotaasin.

– Operaatio oli valmisteltu ja koordinoitu, ja tähtäimessä olivat strategiset kohteet, mikä osoittaa, että tekijät tunsivat (juna)verkoston ja tiesivät, mihin iskeä, Attal totesi perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Attalin mukaan Ranskan turvallisuusviranomaiset on valjastettu etsimään rikollisiin tekoihin syyllistyneet.

Rautatieyhtiö SNCF arvioi, että noin 250 000 matkustajaa kärsi häiriöistä perjantaina. Vergrieten mukaan viikonlopun aikana häiriöstä voi kärsiä noin 800 000 matkustajaa.

Lue myös:

    Uusimmat