Pariisin olympialaisten avajaisissa esiintyi suomalainen viulisti

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa uutistapahtumia Pariisin olympialaisten avajaispäivän ympärillä.

20:30 Olympialaisten avajaisissa kuullaan suomalaista musisointia

Pariisin olympialaisten avajaisissa kuullaan suomalaista soittoa, kun 16-vuotias Fredrika Mikkola toimii viulistina avajaisissa esiintyvässä orkesterissa. 

Pariisin konservatoriossa viulunsoittoa opiskelevalle Mikkolalle kutsu avajaisiin tuli Ylen haastattelun mukaan yllätyksenä. 

– Konservatorion kautta tuli salapäreinen ilmoitus, jossa etsittiin muusikoita suureen produktioon. Ilmoittauduin mukaan ja pian tulikin tieto, että minut oli valittu Pariisin Olympialaisten avajaisiin, hän kertoo.

Ranskalaisen Radio Classiquen tietojen mukaan avajaisten orkesteria johtaisi suomalainen kapellimestari Klaus Mäkelä

19:00 Avajaisten turvatoimet ovat mittaluokaltaan poikkeukselliset

Olympialaisten avajaisia Trocadérossa seuraava MTV:n toimittaja Ossi Karvonen kirjoittaa ensimmäisen poliisien tarkastuspisteen tulleen vastaan nopeasti, kun hän lähestyi tapahtumapaikkaa Victor Hugon aukion suunnalta.

Tarkastuksessa katsottiin toimittajan kisa-akreditointi ja henkilökortti, sekä mukana olevat tavarat pengottiin tarkkaan. 

Sama toistui noin 400 metrin kävelyn jälkeen, ja sitten vielä 300 mertiä myöhemmin. 

Karvosen silmään pisti myös paikalla olleiden viranomaisten paljous.

– Muuten alueella oli jopa hämmästyttävän vähän ihmisiä, hän kirjoittaa. 

17.28: Luotijunaliikenne palautunut osittain normaaliksi

Ranskan luotijunaliikenne on pikku hiljaa osittain palautumassa, kertoi Ranskan valtion omistama rautatieliikenneyhtiö SNCF ranskalaismedialle perjantaina iltapäivällä Le Monden mukaan.

Luotijunat kulkevat taas Atlantin rannikolle vievällä linjalla, mutta kaksi kolmasosaa junista on peruttu. BBC:n mukaan myös Pariisin ja Lillen sekä Strasbourgin väliset junayhteydet ovat palautumassa.

Osa junista on ohjattu perinteiselle rataosuudelle, mikä hidastaa merkittävästi matka-aikoja. 

SNCF:n mukaan junaliikenteessä on odotettavissa häiriöitä koko viikonlopun ajan.

15.50: Joka neljäs Pariisin ja Lontoon välillä kulkevista luotijunista peruttu 

Noin 25 prosenttia junayhtiö Eurostarin luotijunista Pariisin ja Lontoon välillä on peruttu Ranskan luotijunaverkkoon tänään tehdyn massiivisen sabotaasin jälkeen, yhtiö kertoo. Perumisia tapahtuu myös lauantaina ja sunnuntaina, Eurostar sanoo.

Pariisin luotijunat liikennöivät tavallisilla rataosuuksilla suurten nopeuksien rataosuuksien sijaan. Tämä tarkoittaisi 90 minuutin lisäaikaa Lontoon ja Pariisin väliseen matka-aikaan, joka normaalisti on kaksi tuntia ja 20 minuuttia.

Eurostar olettaa, että häiriö saadaan korjattua maanantaiaamuksi. Yhtiö kertoi AFP:lle, että ongelmat vaikuttavat myös Pariisin ja Brysselin reittiin.

13.05: Pommihälytys purettiin lentokentällä Ranskassa

Ranskassa sijaitseva kansainvälinen lentoasema EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg evakuoitiin puolilta päiväin turvallisuussyistä. Lentoasemaa operoivat yhdessä Ranska ja Sveitsi.

Lentokenttä avattiin uudelleen ennen kahta Suomen aikaa. 

Ranskan poliisi vahvisti aiemmin, että sillä on käynnissä tehtävä pommihälytyksen vuoksi. Air France kertoi Reutersille, että sen lento Pariisin oli estynyt lähtemään lentokentältä mainitun pommihälytyksen vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat