Ranskan tuhopoltot häiritsevät Euroopan junaliikennettä – poliisi epäilee sabotaasia

Ranskassa luotijunaliikenteessä on häiriöitä epäiltyjen tuhopolttojen takia. Tutkintaa lähellä oleva lähde sanoo uutistoimisto AFP:lle, että tuhopoltot olivat koordinoitua sabotaasia.

Luotijunaliikenteen häiriöt alkoivat vain tunteja ennen Pariisin kesäolympialaisten avajaisia.

– Tämä on massiivinen ja laajamittainen hyökkäys luotijunaverkon halvaannuttamiseksi, sanoi Ranskan valtion omistama rautatieliikenneyhtiö SNCF ja lisäsi, että monia junayhteyksiä joudutaan perumaan ja että tilanne jatkuu viikonlopun ajan, kun korjauksia tehdään.

SNCF:n toimitusjohtajan Jean-Pierre Farandoun mukaan häiriötilanne vaikuttaa 800 000 matkustajan liikkumiseen.

Myös interrailaajille tuttu rautatieliikenneoperaattori Eurostar ei liikennöi tänään Lontoosta Pariisiin. Lontoon ja Pariisin välisen muun junaliikenteen arvellaan kestävän tunnin normaalia pidempään, arvioi BBC. Vandalismin takia myös Saksan ja Ranskan välisellä junareitillä on viivästyksiä ja peruutuksia.

Ranskan liikenneministeri Patrice Vergriete sanoi viestipalvelu X:ssä , että kyse oli "törkeästä rikollisesta teosta", jonka hän tuomitsee jyrkästi.

Pariisin poliisipäällikkö Laurent Nunez puolestaan kertoi France Info -radiolle, että poliisivahvistuksia lähetetään täpötäysille rautatieasemille, kertoo ranskalainen uutiskanava France 24.

Hyökkäykset luotijunaverkkoa vastaan tehtiin, kun Pariisissa on meneillään laajat turvatoimet ennen illalla alkavia olympialaisten avajaisjuhlallisuuksia. Niihin odotetaan 300 000:ta katsojaa ja vip-henkilöä.

Juttua päivitetty 26.7.2024 klo 11.44 kauttaaltaan STT:n tietojen pohjalta. Päivitetty Reutersin ja BBC:n tiedoilla Euroopan junaliikenteen peruutuksista kello 12.11.

Lue myös:

    Uusimmat