Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolustivat perjantaina Euroopan unionin yhteistä rokotuskampanjaa sen ongelmaisesta alusta huolimatta.
– Tuen täysin Euroopan lähestymistapaa, Macron kertoi etälehdistötilaisuudessa Merkelin kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen.
– Mitä ihmiset sanoisivatkaan, jos Ranskan ja Saksan kaltaiset maat kilpailisivat toistensa kanssa rokotteista, hän kysyi.
Merkel puolestaan painotti perusajatuksen EU:n yhteistilauksista olleen ja olevan edelleenkin oikea, vaikka rokotteiden jakamisen suhteellinen hitaus on osoittanut, että unionin tulee lisätä lääketuotannon kapasiteettia.
27 jäsenmaan unionissa on herännyt viime viikkoina närkästystä koronavirusrokotuskampanjoiden hitaudesta verrattuna esimerkiksi rivakammin rokotuksia tehneisiin Yhdysvaltoihin, Israeliin ja entiseen EU-maa Britanniaan.
Macron: Rokotekehityksen nopeus yllätti johtajat
Merkel on tällä viikolla puolustanut useaan otteeseen Saksan päätöstä olla lähtemättä yksin rokotustaistoon. Hän sanoi EU:n ja rokotevalmistajien tekevän työtä niin nopeasti kuin mahdollista nopeuttaakseen rokotuksia ja laajentaakseen tuotantolinjoja.
Merkelin mukaan EU on tilannut koronarokotteita enemmän kuin tarpeeksi kaikille unionin alueen 450 miljoonalle asukkaalle. Alun puutokset ovat kuitenkin tehneet hänen mukaansa selväksi, ettei tuotantokapasiteetti ole aivan niin suuri kuin unionissa oltiin luultu.
Macronin mukaan unioni on varannut annoksia laajasta repertuaarista koronarokote-ehdokkaita. Hän kuitenkin myönsi kokeellisten mrna-rokotteiden pikaisen menestyksen yllättäneen EU-maiden johtajat.
Ensimmäistä kertaa kaupallisessa rokotteessa käytettyyn uuteen teknologiaan perustuvat Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan kehittämät rokotteet olivat ensimmäiset kaksi EU-viranomaisten hyväksymää koronarokotetta.
– Kukaan ei olisi voinut tietää, että meillä olisi turvallisia rokotteita niin nopeasti, Macron sanoi toimittajille.
2:14