Ranskassa taideskandaali: Suomalaismiehen väärennös huijasi huippuasiantuntijan

2:31img
Julkaistu 05.02.2015 16:10
Toimittajan kuva

Pekka Lehtinen

pekka.lehtinen@mtv.fi

Keskusrikospoliisin tutkimassa laajassa taiderikosvyyhdissä muhii kansainvälinen ja ennen kaikkea Ranskaa koskettava skandaali.

Ranskalaisen taidemaalarin Fernand Légerin töiden parhaimpana asiantuntijana pidetty ranskalainen Irene Hansma on arvioinut suomalaismiehen väärentämän Léger-teoksen aidoksi. Teos päätyi Hansman aitoushyväksynnän jälkeen huutokauppatalo Bukowskin luetteloon.

Irene Hansman galleria sijaitsee Pariisissa.  71-vuotias Hansma käyttää myös nimeä Irus ja hän arvioi lähes yksinoikeudella, onko Légerin teos aito vai ei.

– Irene Hansma on yksi niistä kahdesta, joita on käytetty Légerin asiantuntijoina ympäri maailmaa. Esimerkiksi isot huutokauppatalot hyvin usein tarvitsevat asiantuntijoita ja myös ne jotka kauppaavat tai ostavat tällaisia miljoonien arvoisia teoksia. Jos Léger on kyseessä, silloin haetaan sen hetken paras asiantuntija. Häntä on käytetty ainakin tähän asti, sanoo suomalainen taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin.

Bukowski-omistaja tuli huijatuksi

Irene Hansman nimi nousee esiin Suomen keskusrikospoliisin tutkimassa laajassa kansainvälisessä taiderikoskokonaisuudessa, josta KRP tiedotti viime viikolla. Hansmaa ei epäillä rikoksesta, mutta hänen roolinsa Léger-asiantuntijana asettuu väärennösvyyhdissä erittäin mielenkiintoiseen valoon.

Ruotsalainen Aftonbladet-lehti kertoi joulukuussa, että taulukaupoissa yksi huijatuiksi tulleista on huutokauppatalo Bukowskin ruotsalaisomistaja Eva Lundin. Lundin osti puolella miljoonalla eurolla Legerin maalaamaksi väitetyn "Composition Murale" -öljyväriteoksen. KRP epäilee, että maalaus on väärennös. Etelä-Suomessa asuva suomalaismies on kuulusteluissa myöntänyt teoksen väärentämisen.

Maalaus oli laitettu Bukowskin myyntiluetteloon sen jälkeen, kun siihen oli saatu Leger-tuntija Irene Hansman hyväksyntä eli aitoustodistus.

– Ilman muuta tämä on iso särö hänen maineelleen, sanoo Laitinen-Littorin.

Laitinen-Littorin muistuttaa kuitenkin, että monissa taidemuseoissa, jotka ovat täynnä ammattilaisia, on väärennöksiä.

– Monien parhaimpienkin taideasiantuntijoiden välistä menee väärennöksiä yksi-kaksi elämän aikana ihan sen takia, koska nämä väärentäjät, rikolliset ovat ihan huippuluokkaa siinä, mitä tekevät.

Hansma MTV Uutisille: "Ei ollut syytä epäillä" 

KRP epäilee, että väärennetyillä maalauksilla on saatu kaikkiaan ainakin 15 miljoonan euron rikoshyöty. Taiderikoskokonaisuuden tutkinnassa on 250 väärennöksiksi epäiltyä teosta, mutta KRP:n tiedotustilaisuuden perusteella tutkinnan ytimessä on 12 väärennökseksi epäiltyä Fernand Légerin maalausta.

MTV Uutiset pyysi Hansman haastattelua kameroille tai puhelimitse. Hän kieltäytyi, koska hänellä on kertomansa mukaan paljon vihollisia. Hansma ei halunnut kommentoida myöskään sitä, tekikö hän Léger-teokselle mitään materiaali- ja muita teknisiä tutkimuksia.

– Tällaisia ovat esimerkiksi kemialliset tutkimukset ja myös muu taidehistoriallinen tutkimus. Eli mikä on signeeraus, onko tyyli täysin taiteilijan mukaista tiettynä ajankohtana ja mikä on taustahistoria. Kuka on myynyt ja missä se teos milloinkin on ollut. Näiden jälkeen katsotaan, mitkä tosiasiat sieltä tulevat ja voiko sille antaa aitoustuomion, Laitinen-Littorin sanoo.

Hansman mukaan Léger-teoksen toi hänelle arvioitavaksi Bukowskin yritys ja hänellä ei ollut mitään syytä epäillä vakavasti otettavaa toimijaa. Hansman mukaan hänelle olisi sanottu teoksen tulleen suomalaiselta Maire Gullichsenilta, joka oli ollut Legerin oppilas.

– Tätä nykyä ei enää riitä ihan se, mitä joku sanoo, ei alkuunkaan. Teos on saattanut olla hienossa tunnetussa kokoelmassa, mutta sitten selviää, että yks jos toinen ovat väärennöksiä. Eli ei riitä enää se, mihin aiemmin on uskottu", Laitinen-Littorin sanoo.

Keskusrikospoliisi lähtee tutkinnassaan edelleen siitä, että sillä on vahva näyttö Léger-teosten väärentämisistä. Niiden markkinoinnissa ja myynnissä on poliisin mukaan käytetty tekaistua provenienssia eli omistushistoriatietoja, joita on vahvistettu väärennetyn asiakirja-aineiston ja manipuloitujen valokuvien avulla.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos