Raportti: Joka kolmas työikäinen mies äänesti eduskuntavaaleissa perussuomalaisia

Riikka Purra 21. kesäkuuta 2023.
Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) eduskunnassa 21. kesäkuuta.Lehtikuva
Julkaistu 28.06.2023 12:19(Päivitetty 28.06.2023 12:50)

MTV UUTISET – STT

Puoluevalinta on vahvasti kytköksissä sukupuoleen, ikään ja koulutukseen.

Puoluevalinta on vahvasti kytköksissä sukupuoleen, ikään ja koulutukseen, käy ilmi Åbo Akademin yhteiskuntatieteen tutkimuslaitoksen tuoreesta raportista. Raportissa tarkastellaan äänestämistä ja poliittisia mielipiteitä. Se pohjautuu Suomen Akatemian rahoittamaan Kansalaismielipide-tutkimukseen, johon vastasi enimmillään lähes 3 900 ihmistä.

Raportin mukaan puolet miehistä äänesti eduskuntavaaleissa joko perussuomalaisia tai kokoomusta, joista kumpikin sai noin neljänneksen miesten äänistä. Naisten suosikkipuolue oli SDP, jota äänesti lähes neljännes naisista.

Kannatus sukupuolen mukaan

Perussuomalaisten kokonaisäänimäärästä lähes kolme neljäsosaa tuli miesäänestäjiltä, ja joka kolmas työikäinen mies äänesti perussuomalaisia. Perussuomalaiset oli suosituin puolue kaikissa ikäryhmissä yli 65-vuotiaita lukuun ottamatta.

Eläkeläisten keskuudessa suosituimmat puolueet olivat kokoomus ja SDP. Alle 45-vuotiaista naisista SDP:tä äänesti lähes neljännes. Vihreät, kokoomus ja vasemmistoliitto saivat kukin heidän äänistään noin 15 prosenttia.

Eläkeläiset äänestävät eri tavalla kuin muut suomalaiset, raportin toinen toimittaja, professori Kimmo Grönlund sanoo MTV Uutisille.

– Mikäli eläkeläiset olisivat saaneet päättää eduskuntavaalien tuloksen, kokoomus ja SDP olisivat suurimpia ja keskusta siinä lähellä. Perussuomalaiset ei olisi päässyt kolmen suuren joukkoon.

– Tulevaisuuden kannalta perussuomalaiset varmasti uskovat siihen, että he pystyvät haastamaan muita puolueita eläkeläisten ikäryhmässä vielä tehokkaammin.

Kannatus koulutuksen mukaan

Lue myös: Ministeri Junnila sai eduskunnan luottamuksen – RKP:n Henriksson: "Annoin ryhmälle vapaat kädet"

Inhokkeina Ohisalo, Saarikko ja Harkimo

Naiset ovat raportin mukaan keskimäärin liberaalimpia arvoiltaan kuin miehet. Yksittäisistä asiakysymyksistä suurin kannatus oli Suomen Nato-jäsenyydelle. Sen sijaan hyvinvointialueisiin perustuva sosiaali- ja terveysuudistus herätti suurta tyytymättömyyttä.

Perussuomalaisten äänestäjät eroavat muista puolueista esimerkiksi EU- ja instituutiokriittisyydellään, mutta esimerkiksi julkisen sektorin koosta kysyttäessä perussuomalaiset ja kokoomuslaiset löytävät toisensa.

– Tässä on mielestäni avain siihen, miksi Petteri Orpo halusi muodostaa hallituksensa tälle pohjalle. Kokoomuksen perusideologia on oikeistolainen, ja samanlaista ajattelukuntaa löytyy hyvin paljon perussuomalaisten äänestäjistä. Tämä on se hallituksen liima, professori Grönlund sanoo.

Puoluejohtajista ylivoimaisesti suosituin oli Sanna Marin (sd.). Myös Anna-Maja Henriksson (r.), Li Andersson (vas.) ja Sari Essayah (kd.) saivat hyvät arvosanat. Puoluejohtajista huonoimmat arvosanat saivat Maria Ohisalo (vihr.), Annika Saarikko (kesk.) ja Harry Harkimo (liik.).

Kokonaisuudessaan tyytyväisyys Marinin hallitukseen oli suurta muiden paitsi perussuomalaisten kannattajien keskuudessa, joista yli puolet oli tyytymättömiä edelliseen hallitukseen. Raportin mukaan suomalaiset tukevat demokraattista hallitusmuotoa ja suurin osa luottaa keskeisiin demokraattisiin instituutioihin.

10:24img

Näin pääministeri Orpo kommentoi elinkeinoministeri Junnilan (ps.) saamaa luottamusta.

Lue myös: Lähteekö Mika Aaltola kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi? Puoluesihteeri vastaa

Juttua päivitetty kello 12.50. Täydennetty grafiikoilla ja Kimmo Grönlundin kommenteilla.

Tuoreimmat aiheesta

Eduskuntavaalit